Dostupni linkovi

Princ Čarls u posjeti britanskim vojnicima


Princ Čarls je inače pukovnik Velških gardista koji čine borbenu grupu EUFOR-ove Multinacionalne grupe Sjeverozapad. Tokom parade povodom Dana Svetog Davida, princ Čarls simbolično je dao gardistima praziluk, što je tradicionalni običaj u znak prisjećanja istorije svih onih koji su služili u ovom puku.

Svečanosti u Ramićima prisustvovali su visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc Šiling, ambasador SAD u BiH Daglas Meklhejni i šef Misije Evropske policije u BiH Vinćenco Kopola. Tu su bili i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova Sredoje Nović, predsjednik i premijer Republike Srpske Milan Jelić i Milorad Dodik. Na svečanu ceremoniju u bazu EUFOR-a stigli su i poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, te lideri nekih političkih partija u BiH.

Nakon parade, britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft organizovao je u bazi u Ramićima prijem za članove Predsjedništva BiH, kao i predsjednika i premijera RS-a Milana Jelića i Milorada Dodika. Osim Rajkrofta i domaćih političkih zvaničnika, prisutnim se obratio glavnokomandujući Multinacionalne grupe Sjeverozapad, brigadni general Kristofer Marej, te glavnokomandujući 1. bataljona Velških gardista, potpukovnik Ričard Stanford.
XS
SM
MD
LG