Dostupni linkovi

Ne bi bilo dobro odbaciti Ahtisarijev plan


Slobodan KOSTIC, Branka TRIVIC

U tekstu rezolucije se pre svega dovodi u pitanje potencijalno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i mogućnost da ima svoje oružane snage. Stoga se, kako napominje portparol Demokratske stranke Jelena Marković, odbacuje mogućnost da Kosovo postane nezavisna država, a široka autonomija ostavlja kao jedino prihvatljivo rešenje:

„Ta široka autonomija podrazumeva da Kosovo samo uređuje sve svoje poslove, osim spoljne politike i bezbednosti. Kosovo može da bude član regionalnih ili ekonomskih međunarodnih institucija, ali ne može da bude međunarodni entitet i kao takvo član Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, OEBS-a i slično, ključnih međunarodnih organizacija, u kojima mogu da učestvuju samo nezavisne i priznate države.“

Kao i kada se usvajala prvobitna platforma za pregovore o statusu Kosova, rezolucija je dovela do konsenzusa inače oštro suprotstavljenih političkih partija u Srbiji. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović:

„Za DSS je potpuno neprihvatljivo sve ono što u bilo kom planu po pitanju Kosova i Metohije, Kosovo i Metohiju postavlja kao nezavisnu državu.“

Predlog rezolucije je prihvatljiv i za Srpsku radikalnu stranku, s tim što će ova partija, kako nam kaže njen visoki funkcioner Dragan Todorović, insistirati na jednom uslovu:

„Ukoliko Marti Ahtisari ne odustane od svoga plana, po kojem Kosovo i Metohija nezavisnost, naš pregovarački tim treba da napusti pregovore.“

* * * * *

Judy Batt, ekspert za Zapadni Balkan iz Evropskog instituta za bezbednosna pitanja, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da ne bi bilo dobro za poziciju Srbije ako Skupština u najavljenoj rezoluciji potpuno odbaci plan Martija Ahtisarija. Batt navodi takođe kako će pitanje kosovskog traženja članstva u Ujedinjenim nacijama zavisiti od zemalja članica Ujedinjenih nacija, a ne od Ahtisarija.

RSE: Kako bi EU reagovala na rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu, ako bi se u njoj formulisalo da Ahtisarijev plan za kosovski status nije prihvatljiv?

BATT: Volela bih da vidim preciznu formulaciju rezolucije jer je to veoma važno. Ako to bude potpuno apriori odbacivanje Ahtisarijevog predloga, onda to ne bi izgledalo kao konstruktivna pozicija i teško bi bilo reći sta bi onda Srbija uopšte tražila u Beču, na nastavku pregovora. S druge strane, ako bude sadržavala konkretna neslaganja sa konkretnim delovima njegovog plana, onda bi to bila indikacija volje Srbije da dalje pregovara. Posebno bismo želeli da vidimo kakav je konkretan srpski predlog statusa, za koji ona smatra da bi predstavljao bolje rešenje, ali koji bi bio prihvatljiv ne samo za Srbiju nego i za kosovsko-albansku stranu. Moguće je, dakle, da srpska strana ode u Beč i predloži neka rešenja koja bi mogla voditi ka modifikaciji predloženog plana. Veliki problem je u tome što Srbija do sada uopšte nije pokazala kako namerava da implementira svoj suverenitet na Kosovu. Velika Britanija i Irska su dugo su koegzistirale u Evropskoj uniji sa istim teritorijalnim zahtevom prema Severnoj Irskoj, ali im nije bilo dozvoljeno da pogoršavaju odnose. I zaista, dve zemlje su pokazale da su bile sposobne da nakon izvesnog broja godina nađu soluciju za problem Severne Irske. U ovom kontekstu imamo izjavu Vuka Draškovića koji je izjavio nešto što zvuči zaista preteće: da će Srbija postati faktor nestabilnosti u regionu. Ta izjava zaista ne pomaže i nije u interesu Srbije da najavi da će postati faktor nestabilnosti u regionu.

RFE: Najavljuje se da bi srpski pregovarački tim mogao da pokuša da uloži amandan na odredbu Ahtisarijevog predloga u kome se kaže da će Kosovo moći da zatraži članstvo u međunarodnim organizacijama. Srpska delegacija bi tražila da se Kosovu dozvoli članstvo u međunardonim ekonomskim, ali ne i u organizacijama kao što su Ujedinjene nacije. Kakav bi mogao biti odgovor na ovakav zahtev?

BUTT: Ja ne mislim da se može očekivati da će biti prihvaćeno i da će ući u predlog da se Kosovu za sva vremena ne dopusti da zatraži učlanjenje u ovu ili onu organizaciju. Mislim da to ne bi bilo prihvatljivo. Uostalom, ceo kompleks u vezi sa kosovskim traženjem članstva u Ujedinjenim nacijama zavisiće od zemalja članica Ujedinjenih nacija, a ne od Ahtisarija. Ahtisari neće biti prava adresa za takav zahtev. Srbija će, nema sumnje, glasati protiv u Svetskoj organizaciji, ali Ujedinjene nacije su telo koje će o tome odlučivati o tom pitanju.
XS
SM
MD
LG