Dostupni linkovi

Čudo u Meki


"Neka vas je stid, vaši su sukobi sramota za sve", navodno je rekao saudjski kralj Abdulah palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, premijeru Ismailu Haniji, te prvom čovjeku Hamasa Khaledu Meshaalu prilikom jučerašnjeg prijema u svojoj palati. Kralj im nije ostavio mogućnost izbora – ili ćete se dogovoriti o Vladi nacionalnog jedinstva, ili ćete biti označeni kao najlošiji muslimani na istoku, saznaje se u krugovima bliskim dvoru. Ni Hamasove, ni vođe Fataha nisu si mogli dopustiti takvo sramoćenje, pa su pregovori u Mekki urodili plodom – vlada nacionalnog jdinstva biće oformljena u narednih sedam dana. Hamasu će pripasti devet ministarskih mjesta u novoj vladi, šest će dobiti Fatah, a četiri druge partije u palestinskom parlamentu. Osim toga sporazum sadržava i poziv na trenutno okončanje međupalestinskog nasilja. Palestinski predsjednik Mahmud Abas:

"Uz Božiju pomoć sklopili smo sporazum. Započinjemo novu eru s novom vladom koja će, ako Bog da, biti sposobna okončati našu patnju i patnju našeg naroda koja predugo traje. To je Vlada kakvu želimo."

Dogovor rivalskih plestinskih frakcija Fataha i Hamasa o vladi nacionalnog jedinstva, ne spominje međutim priznanje Izraela ni odbacivanje terorizma, dva od tri uvjeta koje je postavila međunarodna zajednica za ukidanje zabrane direktne pomoći Palestinskoj samoupravi. U dogovoru se samo navodi da će raniji sporazumi Palestinske osbodilačke organizacije biti poštovani, pa se postavlja pitanje da li je to dovoljno za ispunjenje trećeg uvjeta Zapada i Izraela.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha s oprezom je reagirala na vijest o dogovoru, a portparol izraelskeVlade Miri Aizen ovako je prokomentirala postignuti dogovor:

"Izrael očekuje da svaka nova palestinska vlada mora ispuniti sva tri međunarodna uvjeta - da prizna jevrejsku državu, ranije sporazume s njom i odbaci sav teror i nasilje."

Izraelski vicepremijer Shimon Peres izdao je saopštenje u kome se ističe da "ujedinjena palestinska vlada bez ujedinjene politike u korist mira ne rješava nijedan problem":

"Palestinska Vlada koja se na oslanja na 'mapu puta' i na odluke četvorke (predstavnici UN-a, SAD-a, EU-a i Rusije) jednostavno je tapkanje u mjestu. Palestincima nije potrebna samo nova vlada, oni treba da krenu novim putem mira."

Dobri poznavaoci prilika ocjenjuju da radikalni islamistički Hamas, koji je do sada odbijao ispuniti uvjete međunarodne zajednice, nastoji samo da izgleda kako je to sada učinio, iako zapravo nije. Vijest o postizanju istorijskog dogovora navela je Palestince u pojasu Gaze da masovno izađu na ulice i pucnjavom u zrak i vatrometom izraze svoju radost.
Palestinci se naime nadaju da će dogovor iz Meke jednom zauvijek okončati višemjesečno nasilje i spriječiti građanski rat.
XS
SM
MD
LG