Dostupni linkovi

Postizborna nezainteresovanost za kosovsko pitanje


Kao da se Ahtisarijev dolazak pre izbora u Srbiji, zbog kojih je međunarodna zajednica i odlagala objavljivanje konačnog rešenja za Kosovo, nije mogao niti naslutiti, danas kada je sasvim izvesno da je izaslanik Ujedinjenih nacija obavio svoj posao u Beogradu, zbog post-izbornih nedoumicama, ne izgledaju posebno zainteresovano za njegov rezultat. Upitan ko će i sa kakvim stavom dočekati Ahtisarija savetnik srpskog premijera Koštunice Aleksandar Simić nam je kazao:

«Mogu samo da kažem da mislim da do 2. februara neće biti formirana Vlada i da je scenario gospodina Ahtisarija njegova stvar, ali da su posledice vanrednih izbora u Srbiji zbog Ustava druga stvar.»

Pri tome Aleksandar Simić navodi da kabinet odlazećeg premijera Koštunice nikako nije adresa na koju bi Ahtisari, koji je upravo od tog Koštunice više puta žestoko kritikovan, trebalo da se obrati. On savetuje izaslanika Ujedinjenih nacija da sagovornika potraži u srpskom predsedniku Borisu Tadiću, Koštuničinom političkom oponentu. Ipak, Simić nije bio siguran da li i sam predsednik ima vremena za Ahtisarija:

«Predsednik Republike ima važan posao, a to su konsultacije oko formiranja nove Vlade.»

I zaista, u Kabinetu predsednika Srbije više njegovih bliskih saradnika, pozivajući se na prezauzetost, nisu dali Radiju Slobodna Evropa odgovor na pitanja koja su nas zanimala. Blaga nezainteresovanost za kosovsko pitanje, uočljiva u prvim danima posle izbora u srpskom političkom vrhu, iznenađuje zato što su partije izborne pobednice svoje kampanje upravo gradile na insistiranju na zadržavanju Kosova u granicama Srbije. Sve se događa u danu u kom Ahtisari u Strazburu saopštava da će njegov predlog biti skoncentrisan na zaštitu manjina. U Strazburu je bio i prestavnik Srbije, aktuelni poslanik Koštuničine partije Miloš Aligrudić:

«Marti Ahtisari nam ništa nije rekao. On je rekao da će biti nastavka razgovora, da će dati jedan predlog obema stranama, da će tražiti od njih to da razmotre i da daju nove sugestije, da pokušaju da se približe. Potom će posle nekog perioda, koji je sada nedefinisan, dati predlog Savetu bezbednosti. To je sve ono što smo znali pre nego što smo ga čuli.»

Za Beograd, dakle, ništa novo u Strazburu, a malo je onih koji veruju da će se stvari bitnije promeniti i 2. februara kada Ahtisari dođe u Beograd. Očigleno je da je i Kosovo trenutno deo političke igre. To je stav koji nam iznosi nekadašnji šef diplomatije, danas zvaničnik Pakta za stabilnost Jugoisočne Evrope, Goran Svilanović:

«Ovde su prisutna dva elementa. Jedan je malo polemika između DS-a i DSS-a, u koju ja uopšte ne želim da ulazim. A drugi element je pokušaj da se dodatno kupi vreme i da se sve ponovo odlaže.»

Takvu ideju ne demantuje ni savetnik odlazećeg premijera Aleksandar Simić:

«Moje mišljenje je da vlada neće biti brzo i lako formirana. U tom smislu mislim da će ipak te stvari sačekati formiranje kompletne izvršne vlasti u Srbiji.»

Ponovo Goran Svilanović:

«Koliko ja znam, nema spremnosti ni na jednoj od strana u međunarodnoj zajednici da se još nešto čeka jer je ovaj proces već jednom zaustavljen na šest meseci. Dakle stvari već stoje pola godine. Sada da neko kaže - nama treba još tri ili četiri - to nekog spolja vrlo malo interesuje.»

A najmanje, uveren je Goran Svilanović, samog Martija Ahtisarija. Njegov posao je pri kraju i posebno u postizbornoj fazi Ahtisarija prilike u Srbiji posebno ne moraju interesovati, sve i da po dolasku u Beograd ne pronađe adresu na koju bi mogao da ostavi dokument – predlog sa svojim potpisom:

«Vrlo mu je jenostavno kome će on to da pošalje. Ima pregovarački tim – poslaće im i reći – hvala doviđenja. Poslaće, što se njega tiče, Ambasadi Srbije u Beču. Uopšte ga ne zanima.»

Sve ostalo može proizvoditi posledice samo na štetu politike koju je do sada vodio Beograd i što može ugroziti domete njegovih diplomatskih napora zahvaljujući kojima su i nekim međunarodni faktori, u proteklom periodu, menjali stavove o kosovskom pitanju. Stoga je greška, uveren je Svilanović, I Ahtisarijevu posetu doživeti kao protokolarnu. Posle nje, dodaje naš sagovornik, međunarodna zajednica će očekivati komentare i šta je još bitnije predloge:

«Ne samo Ahtisari, nego cela Kontakt-grupa očekuje komentar na inicijalni predlog. Ovo što sada nudi Ahtisari nije njegov konačni predlog. Verovatno u martu mesecu Ahtisari će definisati svoj konačni predlog i uputiti ga Savetu bezbednosti. Posle toga Ahtisari više nema veze sa tim. Tada se problemom bavi Savet bezbednosti a on se može time mesecima baviti. Saglasnost ne mora uopšte da se postigne za pet dana.»

Ko će dati komentare nemoguće je reći, baš kao ni da li će aktuelni pregovarački tim ostati nem, sve dok se nova Vlada (čije formiranje po nekim procenama može potrajati dva meseca) ne izjasni o njegovom sastavu i eventualno ga izmeni. Koleginica Branka Mihailović je o tome razgovarala sa funkcionerom Koštuničine partije Milošem Aligrudićem:

RSE: Znači postoji mogućnost da u pregovore i ocenu Ahtisarijevog predloga krene sadašnji pregovarčki tim?”

ALIGRUDIĆ: To je vaš zaključak onoga o čemu smo razgovarali, Bojim se da me niste razumeli.
XS
SM
MD
LG