Dostupni linkovi

Opozicija najavljuje bojkot usvajanja budžeta


Predsednik Poslaničke grupe DPK Jakup Krasnići ističe da oni neće glasati za budžet, niti će učestvovati na sednici kada se o njemu bude glasalo:

„Rekli smo da ga nećemo usvajanti, nećemo glasati, čak nećemo učestvovati kada se bude glasalo o budžetu za 2007. godinu. Sa tim sa upoznao predsednika Skupštine i šefove drugih poslaničkih grupa.“

Slično izjavljuje i član Predsednistva Skupštine Kosova iz Reformistčke partije ORA, Gazmend Muhadziri. On ističe da ORA neće biti faktor koji će obezbediti forum:

“Parlamentarna grupa ORE se jasno odredila da neće obezbediti forum vladajućoj koaliciji. Ako imaju forum da usvoje budžet, mi ćemo možda biti na sednici. Znači, ako obezbede kvorum mi ćemo biti na sednici i glasaćemo protiv.“

Vladajuća koalicija DSK AZBK je došla u situaciju da nema foruma nakon što je došlo do raskola u DSK, koji je posledica izbora predsednika i Glavnog odbora stranke. Na prošloj sednici su bili odsustni i poslanici DSK koji podržavaju bivšeg predsednika Skupštine Nedžata Dacija, koji je bio kandidat za predsednika partije, ali je prilikom glasanja izgubio od akutlenog predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Poslanica Besa Gadžeri, koja pripada Dacijevom krilu, kaže da u principu podržava usvajanje budžeta, ali da nije sigurna hoće li biti napočetku sutrašnje sednice Parlamenta, jer, kako kaže, oni su tražili da sednica umesto u 10 počne u 11 časova, što predsednik Skupštine nije uvažio.

Ukoliko se ni tokom sutrašnje sednice ne usvoji budžet, jedino rešenje će biti da šef UNMIK-a, koristeći ovlašćenja koja ima, proglasi budžet ili donese odluku o privremenom finansiranju.
XS
SM
MD
LG