Dostupni linkovi

Kontroverzna teheranska konferencija o holokaustu


Dvodnevnu konferenciju u Teheranu otvorio je iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki, koji je izjavio kako Iran ne namjerava ni osporaviti ni potvrdjivati holokaust. Podsjecajuci kako je u nekim zemljama poricanje holokausta kazneno djelo, sef iranske diplomacije je rekao kako konferencija ima za cilj omoguciti slobodnu raspravu o ovoj temi:

"Glavni cilj skupa je omoguciti intelektualcima koji ne mogu slobodno iskazati svoje misljenje o ovom povijesnom fenomenu koji se dogodio u Evropi koja se hvali svojim slobodama."

Cini se kako je napad iranskih duznosnika na jedan od najdokumentiranijih slucajeva masovnog zlocina u povijesti motiviran zeljom da se dovede u pitanje legitimitet danasnje zidovske drzave i da se paznja usmjeri na rjesavanje palestinskog problema. Sugerira to i dio istupa ministra Mottakija koji je upitao zasto Palestinci moraju platiti za zlocine koje su pocinili nacisti.

Odrzavanje ove konferencije potaknuo je predsjednik Irana, Mahmud Ahmadinejad, koji je u nekoliko navrata holokaust nazvao "mitom" i pozvao na unistenje ili preseljenje Izraela. Skup je zakazan nekoliko mjeseci nakon sto su iranske vlasti organizirale takmicenje karikatura na temu holokausta, a koji je naisao na gotovo nepodijeljenu medjunarodnu osudu.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, Mark Regev, izjavio je danas kako organiziranje konferencije u Teheranu moze samo dovesti do dodatne medjunarodne izolacije Irana:

"Nazalost, vlasti u Teheranu odlucile su sluzbeno podrzati poricanje holokausta. Dogadja se to samo godinu danas nakon sto je Opca skupstina Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom se poziva na uspostavu medunarodnog dana sjecanja i komemoracije zrtvama holokausta. U istoj se rezoluciji osudjuje njegovo poricanje."

Odrzavanje teheranske konferencije o holokaustu ocito ima politicke, a ne znanstvene motive i stetno je po iranske nacionalne interese i medjunarodni ugled, kaze Dr. Sadegh Zibakalam, profesor politickih znanosti na sveucilistu u Teheranu:

"Kao Iranac, zacudjen sam i zatecen ovom akcijom naseg ministarstva vanjskih poslova. Ne vidim nicega casnog u pruzanju gostoprimstva skupini antisemita, neonacista, pripadnika Ku Klux Klana i rasista. Ne razumijem sta nase vlasti zele ovim postici, pogotovo u trenutku kada se o nasem nuklearnom programu raspravlja pred Ujedinjenim narodima i kada trebamo uloziti dodatne napore da zadobijemo povjerenje medjunarodne zajednice."
XS
SM
MD
LG