Dostupni linkovi

Dobrosusjedski odnosi uvjet su za napredak društva


U bajramskoj poruci reisu-ulema Mustafa efendija Cerić posebno je naglasio važnost dobrosusjedskih odnosa, napominjući na sveto pravilo o komšiji koje je Poslanik Muhamed prenosio vjernicima:

«Ako ti komšija zatraži pozajmicu, uzajmi mu. Ako te pozove u pomoć, pomozi mu. Ako se razboli, obiđi ga. Ako umre, budi mu na dženazi. Ako mu se dogodi kakvo dobro, neka te to obraduje i čestitaj mu. Ako ga zadesi kakvo zlo, neka te to rastuži i izrazi mu suosjećanje. Ono čime se naša zemlja, posebno grad Sarajevo, oduvijek ponosila bila su sveta komšijska prava koja smo naučili od naših predaka, koji su to usvojili od našeg Pegambera. Ta prava treba i dalje čuvati i njegovati, svetost komšiluka treba na potomke prenositi, jer uvjet za zdravlje i napredak društva i države jeste zdrav i napredan komšiluk.»

Osvrćući se društveno - političke u BiH, reis Cerić ocjenjuje da su osnovni problem našeg društva mito i korupcija:

«Naše društvo i država su u takvom zagrljaju mita i korupcije da je sve više onih koji gube nadu u pravdu i poštenje onih koji to treba da zaustave. Ali ne treba nadu gubiti, već se treba boriti protiv pošasti mita i korupcije.»

U kontekstu globalne borbe protiv terorizma, ali i čestog miješanja pojmova ekstremnih terorista sa muslimanima generalno, reis Cerić poručuje Evropi da je tradicija bosanskih muslimana u duhu evropskih načela o demokratiji:

«Bosanski muslimani su iskusili i hidžru i džihad. U oba slučaja pokazali su koliko vole svoju vjeru i svoju domovinu. U tome ih više ne treba provjeravati. Umjesto toga, bosanski muslimani hoće da budu suštinski i formalno dio evropskog društva u okviru društvenog ugovora koji će osigurati svim muslimanima u Evropi pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Za uzvrat, Evropa može biti ponosna što će pokazati svijetu i zapisati u svojoj povijesti da je dosljedna principima demokracije, ljudskih prava i multikulturne ideologije. Mir i sigurnost Evrope su i naš mir i sigurnost. Tolerancija i suživot u Evropi su život i napredak evropskih muslimana. Sarajevo hoće, može i zna živjeti i druge poučavati međuvjerskom i međukulturnom dijalogu i toleranciji. To je bit vjere i kulture bosanskih muslimana.»
XS
SM
MD
LG