Dostupni linkovi

Nastavak specijalnih veza


Erduan KATANA, Branka MIHAJLOVIC

I dok potpisnici Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa Srbije i Republike Srpske, danas potpisanog u Banjoj Luci, ističu da će on doprinijeti regionalnoj stabilizaciji, predstavnici vlasti u BiH i većina političkih stranaka u drugom entitetu ne misle da je tako.

Nakon potpisivanja sporazuma, predsjednik RS-a Dragan Čavić naglasio je da će sporazum doprinijeti stabilizaciji ne samo RS-a i Bosne i Hercegovine već i cijelog regiona:

«Ovo što smo danas uradili prozilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni koji su ga kreirali su dobro razumjeli da je ovo način da se zadrži državni suverenitet, a istovremeno i prirodne, političke, ekonomske, socijalne, kulturne, sportske veze između RS-a, entiteta u BiH, i Republike Srbije koja je danas susjedna država BiH.»

Od današnjeg sporazuma predsjednik Srbije Boris Tadić prije svega očekuje unapređenje privredne saradnje:

«Ja očekujem da ćemo u narednom periodu imati snažne investicije srpskih kompanija u privredu u RS-u, nadam se i u čitavoj BiH, i da će to biti na obostrano zadovoljstvo.»

Srbija i Vlada Srbije su čvrsto opredijeljeni za proširenje regionalne saradnje i ovaj sporazum će biti primjenjivan u duhu te regionalne saradnje, istakao je premijer Srbije Vojislav Koštunica:

«Sporazum koji smo danas potpisali potvrđuje tu čvrstu opredeljenost Srbije da se poštuje Dejtonski sporazum.»

Kroz danas potpisani sporazum želimo da afirmišemo sve moguće vidove saradnje i afirmišemo novu političku praksu u odnosima među zemljama u regionu, naglasio je premijer RS-a Milorad Dodik:

«Apsolutno je jasno da ovo nije već sada mrtvo slovo na papiru i ne liči na mnoge druge, ranije, slične situacije. On se već realizuje, on iza sebe ima već nekoliko konkretnih projekata koje smo radili i veliku mogućnost za realizaciju mnogih projekata koje ćemo definisati u sedmicama koje dolaze.»

U prvim reakcijama nakon potpisivanja sporazuma, predsjedavajući Savjeta ministara Adnan Terzić izrazio je žaljenje što sporazum o specijalnim vezama nije potpisan na državnom nivou:

«Mislim da su već odavno puhnuli drugi vjetrovi u regionu i da Srbija treba da sarađuje s BiH za dobrobit i RS-a, a ne samo sa RS-om za dobrobit i BiH.»

Današnji sporazum RS-a i Srbije tek nekoliko dana pred izbore je u političkoj funkciji predizborne kampanje, ocjenio je potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović:

«Tekst potpisivanja sporazuma o specijalnim vezama, trenutak, zatim oni koji to čine - lideri, upućuje na to da je to svojevrsni politički prkos koji zapravo ne doprinosi dobrim odnosima.»

U Kancelariji visokog predstavnika današnji sporazum smatraju prihvatljivim. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

«OHR također konstatuje da se ankesi koji čine sastavni dio ovog sporazuma tek trebaju dostaviti OHR-u. OHR također poziva vlasti RS-a da uvedu mehanizme koji će doprinijeti većoj transparentnosti procesa pripreme ankesa na ovaj sporazum, kako bi se izbjegle bojazni poput onih koje su do sada iznesene.»

Novi sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa Srbije i RS-a gotovo je identičan dokumentu koji su 2001. godine potpisali RS i tadašnja SR Jugoslavija, osim što predviđa formiranje stalnog vijeća kao novog radnog tijela u kojem se nalaze predsjednici i premijeri RS-a i Srbije. Prema sporazumu, ovo tijelo sastajaće se tromjesečno i odluke će donositi konsenzusom.

* * * * *

Kome je namenjena slika iz Banje Luke: najviši rukovodioci Srbije u pratnji nekoliko stotina privrednika potpisuju sporazum koji praktično postoji još od 2001. godine a sada se prilagođava novoj formalnoj situaciji, samostalnoj državi Srbiji? Domaćoj javnosti u Srbiji, biračima u RS koji izlaze na birlista za koji dan ili adresama u Briselu i Vašingtonu?

Sporazum u Banjaluci se potpisuje u delikatnom političkom trenutku. Srbija uoči rešenja statusa Kosova, posle osamostaljivanja Crne Gore, u političkom prestrojavanju pred najverovatnije prolećne izbore sa isukanim radikalskim mačem kao i obično. Banjaluka nekoliko dana pred izbore, uz pretnju Dodiku da će biti skinut sa liste ako i dalje bude pominjao referendum o osamostaljivanju Republike Srpske. Za region je najvažnije pitanje da li je Srbija još uvek dovoljno snažna da može uzdrmati Balkan ako Kosovo dobije samostalnost. Goran Svilanović iz Pakta za stabilnost kaže da je tačno da je briga međunarodne zajednice u ovom trenutku:

„Da se dođe do novog statusa, a da se istovremeno ne poremeti krhka stabilnost u regionu. Takođe je svakako tačno da otvaranje pitanja referenduma u Bosni, što destabilizuje Bosnu, upozorava na to koliko je region još uvek samo relativno stabilan i koliko se mora biti pažljiv kad se bilo ko bavi Kosovom. Dakle, utoliko to ima uticaja.“

Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika „Vreme“, misli da je današnja slika u Banjaluci namenjena pre svega biračima u Republici Srpskoj:

„To treba shvatiti kao predizborni poklon Miloradu Dodiku.“

Za birače u samoj Srbiji, kaže Anastasijević, to nema gotovo nikakvog značaja. Međunarodna zajednica na različite načine tumači banjalučku poruku, kaže Goran Svilanović:

„To je poruka koju je jedan dio međunarodne zajednice prihvata i odobrava. To ste čuli danas iz reči ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, koji je rekao da je sporazum u skladu sa Dejtonom i da je procedura u vezi sa potpisivanjem sporazuma poštovana. Istvoremeno mogu da kažem da postoje drugi, evropski ambasadori koji imaju znatno drugačije mišljenje i koji to doživljavaju pre svega kao poruku da aveti nacionalizma još uvek žive i da snovi o daljim deobama u regionu još uvek postoje.“

Na pitanje koje poruke zaista žele da pošalju akteri iz Beograda i na koje adrese, domaće, regionalne ili međunarodne, Svilanović nabraja istovremeno nekoliko:

„Prvo, ohrabrenje Srbima u Bosni da nisu napušteni. Drugo, spremnost da se unaprede ekonomski odnosi jer u ovom trenutku Srbija najviše zarađuje na Bosni. Treće, šalje se poruka – pazite šta radite sa Kosovom, možda bismo mi mogli da idemo korak dalje od ovoga koji smo sada napravili. Četvrto, naravno da jača Dodikova pozicija u predizbornoj kampanji. Peto, naravno da jača pozicija i predsednika i premijera Srbije u predizbornoj kampanji u Srbiji.“

Ipak, nekoliko stotina privrednika danas u Banjaluci nisu samo uveravali Dodikove birače da se srpske pare preko njega mogu slivati u ovaj siromašni deo siromašne Bosne i Hercegovine. Postoje i realni ekonomski interesi, iako je od 2001. godine do danas malo učinjeno u uspostavljanju ekonomskih veza jer je Srbija bila investiciono neplodna. Sada se, kaže bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović, mogu očekivati neki konkretniji potezi:

„U bankarskom sektoru, zatim u energetskom sektoru i najposle u pojedinim industrijama.“

Tri stotine privrednika je danas na potpisivanju paralelnih veza, kako vam se to čini?

„Kao slika deluje dosta impresivno, ali rekao bih da je taj broj prilično velik imajući u vidu veličinu Republike Srpske i s druge strane realnu snagu investitora iz Srbije.“

Zašto ste se nasmejali kad sam vas to upitala?

„Očigledno da su još uvek prisutna ona stara vremena kada je postojala želja i potreba da se što bliže postavite političkom lideru ili državnom lideru i eventualno da napravite neku sliku sa njim, a onda i da poslovi krenu bolje.“
XS
SM
MD
LG