Dostupni linkovi

SMS predizborna kampanja


Prva poruka koja je građanima Crne Gore stigla putem SMS-a glasila je: „Na ovim izborima glasajte za bolji životni standard, zato glasajte za evropsku Crnu Goru“, a zatim je stigla i druga u kojoj stoji poziv da se glasa za koaliciju DPS-SDP jer je ta koalicija, kako se tvrdi, obnovila nezavisnost Crne Gore, sa dodatkom: „Neka nas i dalje vode u bolje sjutra“. Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić kaže da se radi o simpatičnom načinu komunikacije s građanima korišćenjem novih tehnologija:

„Lično ne znam ko šalje poruke, međutim, pretpostavljam, pošto smo mi potpisani da je to ipak u organizaciji Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. U svakom slučaju cilj je podsjećanje birača na sve ono što smo uradili u protekle četiri godine i čini mi se kakva je prva reakcija javnosti da su građani pozitivni prema takvom načinu komunikacije.“

Slanje SMS poruka građanima sa pozivom da glasaju za vladajuću koaliciju visoki funkcioner Narodne stranke Budimir Dubak ocjenjuje svojevrsnim terorom nad građanima:

„Ovo što čini DPS-SDP sa slanjem SMS poruka građanima je svojevrsni teror i kao što je nekad običaj bio i ta policija ove vlasti, kao što je dužna da spasava građane i da registruje anonimne dojave i maltretiranje putem telefona građana, prijetnje, ucjene i ostalo, tako bi oni morali kao vlast da prestanu da maltretiraju građane.“

Poruke su poslate sa broja koji čini pet jedinica, a broj jedan predstavlje mjesto koalicije DPS-SDP na poslaničkoj listi. U dvijema mrežama mobilne telefonije „ProMonte“ i „Monet“ tvrde da oni nemaju veze sa slanjem poruka građanima i nemaju način čak ni da to spriječe jer se radi o porukama koje se šalju sa internet adresa. Stručnjak za telekomunikacije i poslanički kandidat na Građanskoj listi Predrag Boljević kaže da se radi o legitimnom načinu komunikacije, ali je pitanje koliko će biti produktivno za pošiljaoca SMS poruka:

„Trenutno u Crnoj Gori nema zakonske regulative koja bi branila i sankcionisala neželjenu poštu, ne samo što se tiče SMS-a nego i E mail-a. Vi znate da smo na E mail-u zatrpani sa tim stavovima i sa tom neželjenom poštom. To se sigurno desilo bez znanja i volje operatera, a moguće je da se uradi sa neke druge mreže. To uopšte nije trebalo imati pristup serverima „Moneta“ i „ProMontea“, to se moglo postići i sa nekom drugom mrežom iz inostranstva ili moguće čak i preko interneta.“

Kako na jugu, tako i građanima na sjeveru Crne Gore stižu poruke aktuelne vladajuće koalicije i to ne samo neopredjeljenim biračim već i biračima opozicionih partija. Sa njima je razgovarao kolega Sead Sadiković o njihovim odnosu prema SMS porukama političke sadržine:

„Četiri poruke su mi došle sa broja 1111“.

RSE: Šta piše tamo?

BIJELOPOLJAC 1: Piše da glasamo za koaliciju SDP-DPS, evropsku koaliciju. „Evo ruke“, prodato.

RSE: Šta ste uradili sa tim porukama?

BIJELOPOLJAC 1: Izbrisao.

BIJELOPOLJAC 2: Samo me interesuje ko plaća i iz čijeg džepa to ide i da li narod vidi ili neće da vidi.

RSE: Šta si uradio s porukom?

BIJIELOPOLJAC 2: Ma, nijesam je ni pročitao.

SMS „EVO RUKE“ stigao je u kancelariju najjače opozicione Socijalističke narodne partije:

„Poruke ne fale, ali još je bezočnije to što čelnici vladajuće koalicije javno na TV govore da je to njihov propagandni program“.

RSE: Da možda vi ne znate pa da vam ne prelome nekoga iz vaše porodice na njihovu stranu?

PREDSTAVNIK SNP: Malo će takvih biti i mimo moje porodice.
XS
SM
MD
LG