Dostupni linkovi

Nakon bombaškog napada situacija stabilna


Situacija u Mitrovici je stabilna posle bombaškog napada na jedan kafić u severnom srpskom delu grada, ocenili su predstavnici Kosovske policijske službe. U napadu, kada je u subotu u 19 časova bačena eksplozivna naprava na kafić ‘Dolče Vita’, devet osoba je povređeno, od kojih je većina zadržana u bolnici u Mitrovici.

Policija je uhapsila osumnjičenu osobu. Neki mediji su javili da je uhapšen šesnaestogodisnji Albanac. Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je uhapšena jedna osoba, ali da se ne može saopštiti njen identitet kao ni detalji jer je istraga u toku:

“Povodom ovog slučaja uhapsili smo jednu osobu osumnjičenu. Motiv još istražujemo jer je za nas on još osumnjičen a motiv tek treba da se otkrije. Šta se i kako se desilo o tome još ništa ne mogu da kažem."

Gospodine Eljsani, kakva je trenutno situacija u Mitrovici i dali policija planira da pošalje pojačanje u taj deo Kosova?

“Za sada situacija je tamo stabilna, radimo sve što je u našoj moći da tako i ostane a mislimo da ćemo i tokom dana uspeti da i most bude otvoren. Ali za sada nije to povod da mi nešto posebno uradimo, mi več imamo puno policajaca tamo, naravno da pratimo šta se dešava ali mi nismo poslali dodatne trupe tamo.”

Posle bombaškog napada u znak protesta Srbi su se okupili ispred mosta, koji Mitrovicu deli na albanski i srpski deo. Grupa okupljenih je kamenovala vozila sa kosovskim tablicama pri čemu je, kako je potvrdio portparol Eljsani, jedna žena stara 57 godina, povređena i nalazi se u prištinskoj bolnici. Posle incidenta policija i KFOR su blokirali prilaze mostu.

Kosovski i međunarodni zvaničnici osudili su napad u Mitrovici, ocenjujući da se aktima nasilja ugrožava budućnost:

“Šokiran sam i zgrožen incidentom. Građani moraju shvatiti da ovakvi akti nasilja nisu u ničijem interesu i ugrožavaju budućnost naroda Kosova”, piše u reakciji vrsioca dužnosti šefa UNMIK-a Stivena Suka. Suk je čestitao policiji na privođenju osumnjičenog i zahvalio se srpskim liderima na pomoći. “U kritičnom trenutku u subotu uveče lideri Srpskog nacionalnog veća pomogli su UNMIK policiji da održi situaciju pod kontrolom”, rekao je Suk.

Vlada Kosova najoštrije je osudila napad u severnom delu Mitrovice i zatražila od organa reda da razjasne slučaj i krivce izvedu pred lice pravde. Vlada je pozvala sve građane da "sačuvaju hladnokrvnost i da ne budu žrtve provokacija onih koji na Kosovu zele nasilje i patnje za sve".

Lideri kosovskih Srba pozvali su sve nadležne da posle ovog incidenta preduzmu odlučnije mere na smirivanju stanja.

Oliver Ivanović, nosilac ‘Srpske liste za Kosovo i Metohiju’ kaže da se ne sme ostati samo na osudama posebno u trenutku kada se vode pregovori:

“Čini mi se da predstavnici privremenih institucija imaju jedinstvenu šansu da pozovu svoje sunarodnike da sarađuju sa Kosovskom policijskom službom u otkrivanju nečega što stoji iza ovog incidenta, a ovo nije usamljeni incident. Čini mi se da je ovo jako destabilizovalo ionako rovitu situaciji i uoći završnih razogovora o statusu ovakvi incidenti mogu da se ponove.”
XS
SM
MD
LG