Dostupni linkovi

KUALA LUMPUR


Ministri trgovine drzzava jugoistoccne Azije, u naporu da se odupru osstroj konkurenciji Kine i Indije, slozzili su se danas da za pet godina skrate rok za pretvaranje svog regiona u ekonomsku zajednicu nalik na Evropsku
uniju, taccnije do 2015.
Deset drzzava cclanica ASEAN-a prvobitno je nameravalo da stvori jedinstveno trzzisste koje bi dozvolilo slobodan protok robe, usluga i ulaganja do 2020. godine, ali ne bi imalo zajedniccku valutu.
Neposredna strana ulaganja u zemlje ASEAN-a dostigla su rekordnih 38 milijardi dolara prossle godine, ali zaostaju za Kinom koja je privlacci oko 50 milijardi dolara godissnje.
U regionu sa 560 miliona ljudi, duboki ekonomski jaz deli ssest razvijenijih drzzava bloka - Maleziju, Indoneziju, Singapur, Brunei, Tajland i Filipine, od ccetiri nova cclana - komunisticckog Vijetnama i Laosa, Mjanmara koji je pod upravom vojne hunte i Kambodze.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG