Dostupni linkovi

BEJRUT / TEL AVIV


Izraelska vojska i Hezbolah sukobili su se ozbiljno rano s, prvi put od kako je pre šest dana stupio na snagu sporazum o prekidu vatre.
Do sukoba je došlo kod u blizini Balbeka u dolini Beka. Dejstvovala je izraelska avijacija, nakon čega su helikopterima u to područje desantirani komandosi.
Izraelska vojska je saopštila da je napala štab jednog od vođa Hezbolaha i da je cilj akcije bio presretanje jedne isporuke oružja upućene Hezbolahu iz Sirije i Irana.
Posedovali smo konkretnu informaciju da je isporuka oružja stizala iz Sirije za Hezbolah. To ej direktno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti kojom je uspostavljen prekid vatre i mi smo na to kršenje odgovorili", rekao je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih opslova Mark Regev.
Premijer Libana Fuad Siniora je objavio da upad izraelskih komandosa duboko u teritoriju Libana i napad na pripadnike Hezbolaha smatra "flagrantnim kršenjem" primirja.
"Akcija je bila uspešna i Izrael će nastaviti da sprečava takve isporuke Hezbolahu", saopštila je izraelska vojska dodajući da je u akciji smrtno stradao jedan vojnik.
Hezbolah je objavio da je su njegovi borci "naterali Izraelce u beg".
Britanska agencija Rojters (Reuters) je objavila, pozivajući se na izvore u libanskim bezbednosnim strukturama, da su u jutrošnjem sukobu poginula tri borca Hezbolaha.
Francuski vojnici počeli su jutros da se iskrcavaju na jugu Libana.
U Parizu je objavljeno da je Predsednik Francuske Žak Širak (Jacques Chirac) o raspoređivanju trušpa razgovarao telefonom danas sa premijerima Italije, Turske i Finske
Sadržaj razgovora nije saopšten.
XS
SM
MD
LG