Dostupni linkovi

PRAG


Osude izraelskog napada na selo Kanu i civilnih žrtava tog napada stižu iz čitavog sveta.
Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je objavila da osuđuje napad na civilne žrtve i da je zbog toga otkazala planirani odlazak u Bejrut.
Bela kuća je objavila da ovaj slučaj pokazuje da Izrael mora da "ozbiljno vodi računa" da izbegne civilne žrtve.
Pomoćnik američkog državnog sekretara za političke poslove Nikolas Berns (Nicholas Burns) je ocenio u izjavi televiziji ABC da "SAD smatraju da ono što se događalo u protekle dve i po sedmice ne predstavlja ratne zločine", da je Hezbolah prvi počeo, i da "SAD veruju, kao što i sve zemlje veruju, da Izrael ima pravo da se brani".
Lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Libanu Geir Petersen je saopštio da je "užasnut" napadom na civile.
Evropska komisija, koja je saopštila da je "užasna" smrt civila najbolji poziv na što brži prekid vatre. Taj poziv uputio je i predsednik Francuske Žak Širak (Jacques Chirac) navodeći da je "zgrožen" napadom i da osuđuje "neopravdanu akciju".
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) je objavio da Evropska unija smatra da "napad na Kanu ne može biti ničim opravdan".
Velika Britanija je "više puta pozvala Izrael da deluje proporcionalno" objavila je ministarka spoljnih poslova Margaret Beket (Beckett) navodeći da bombarovanje Kane smatra "apsolutno užasnim".
Napad je osudio i poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI (Benedictus).
Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je nazvao napad na Kanu "masakrom" i zatražio međunarodnu istragu.
Jordanski kralj Abdula je napad nazvao "ozbiljnim zločinom" i zatražio hitan prekid vatre.
XS
SM
MD
LG