Dostupni linkovi

Ubijen Šamil Basajev


Vijest o smrti najtraženijeg čovjeka u Rusiji, Šamila Basajeva, kojemu se između ostaloga, na teret stavljaju teroristički napadi na školu u Beslanu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenio je osobno šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) Nikolaj Patrušev:

"Šamil Basajev i nekoliko bandita koji su planirani izvesti terorističke napade u Ingušetiji, eliminirani su. Ovo je posebno važno kada se zna da su željeli terorističkim akcijama izvršiti politički pritisak na rusko čelništvo tokom predstojećeg skupa lidera Skupine 8 koji se idućeg vikenda održava u Sankt Petersburgu," rekao je Patrušev.

Više od 330 civila, od kojih su polovica bila djeca, ubijeno je u septembru 2004. godine u Beslanu, kada su ruske snage sigurnosti pokušale okončati opsadu tamošnje osnovne škole i osloboditi učenike i nastavnike koje su kao taoce držali čečenski gerilci koji se bore za nezavisnost te republike od Rusije.

"Ovo je zaslužena kazna banditima koji su ubili našu djecu u Beslanu, u bolnici u Budinovsku i u svim ostalim terorističkim zlodjelima koja su počinili u Moskvi i drugim krajevima Rusije, uključujući Ingušetiju i Čečeniju", izjavio je predsjednik Putin nakon što je primio vijest o Basajevovoj pogibiji.

Šamil Basajev je rođen 1965. godine i odrastao je u prvoj generaciji Čečena koja se vratila u domovinu nakon što ih je Staljin protjerao u Kazahstan i Sibir. Pohađao je studij strojarstva u Moskvi i islamske studije u Istanbulu. Između 1992 i 1995. postao je vođa jedne od skupina naoružanih Čečena koja je oružanim napadima, otmicama i terorističkim akcijama pokušavala izboriti nezavisnost Čečenije.

Kao jedan od čelnika čečenskih gerilaca preuzeo je odogovornost za više akcija, među kojima je i ona u školi u Beslanu. U posljednjem televizijskom intervjuu prošle godine izjavio je kako su u borbi koju vodi svi ruski civili, uključujući djecu, legitimne mete:

"Mi smo u ratu. Rusi plaćaju porez iz kojeg se financira taj rat, šalju u njega svoje sinove, a njihovi svećenici ih blagosilju. Nijedan Rus ne može biti nedužan", izjavio je Basajev.

Kada su prošloga mjeseca ruske snage ubile još jednog vođu čečenskih gerilaca, Abdul-Halima Sajdulajeva, službena je Moskva objavila da su pobunjenici obezglavljeni. Međutim, sve dok je Basajev bio živ, takve su tvrdnje bile potpuno bez osnove. No, njegova današnja pogibija ostavlja pobunjenički pokret u Čečeniji u najdubljoj krizi otkako je počeo rat u toj zemlji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG