Dostupni linkovi

514 - SIROČAD NIČIJE ZEMLJE


Dženana KARABEGOVIC - Ivan KATAVIC - Žana KOVACEVIC - Mirna SADIKOVIC - Gordana KATANA - Alen BAJRAMOVIC


  • Siročad ničije zemlje: u vrijeme oružanog sukoba u Sloveniji '91. godine ubijeno je više od 40, a ranjeno 180 regruta JNA koji su služili vojni rok u toj zemlji. Niko nikada nije preuzeo ni odgovornost ni brigu o njima.

  • 1000 zašto: nekoliko desetina hiljada Bosanaca i Hercegovaca rade, ali godinama ne primaju plate. Za sve što im se dešava okrivljuju dosadašnje vlasti jer su aminovale privatizaciju preduzeća, koja se pokazala neuspješnom.

  • Klin čorba: Vlada Kantona Sarajevo prošle godine je obezbijedila 1,5 milion maraka kredita za rješavanje stambenog pitanja visokoobrazovanih mladih ljudi. Međutim, uslove koje su propisali kanton i odabrana banka, nemoguće je ispuniti.

  • Pisanje u vjetar: u banjalučkim medijskim kućama 150 ljudi nema regulisan radni staž. Mladi novinari, nezadovoljni činjenicom da se niti jedno od postojećih novinarskih udruženja u BiH nije bavilo ovom problematikom, sami su osnovali vlastito udruženje.

  • Znaju leđa: poslije 16 godina rada u jednoj goraždanskoj firmi, Izet Hamzić ostao je bez posla. Da bi preživio, nabavio je stado ovaca, i svaki dan putuje do planine kako bi se brinuo o njima i imanju.

XS
SM
MD
LG