Dostupni linkovi

PODGORICA


Skupština Crne Gore večeras u osam sati bi trebalo da proglasi nezavisnost Crne Gore na osnovu rezultata referenduma o državnom statusu održanog 21. maja.
Prethodno bi predsednik Republičke referendumske komisije, Slovak František Lipka trebalo da objavi u parlamentu konačni zvanični izveštaj o rezultatma referenduma na kojem je 55,5% građana glasalo za crnogorsku nezavisnost.
Na sednicu Skupštine pozvani su, među ostalima, najviši zvaničnici Srbije – predsednici države, parlamenta i vlade Boris Tadić, Predrag Marković i Vojislav Koštunica, kao i predsednik Skupštine dosadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore Zoran Šami.
Predsednik Srbije je objavio danas da je sprečen da otputuje u Podgoricu, ali da je on uputio poruku u kojoj "povodom svečanog proglašenja državne suverenosti, svim građanima Crne Gore želi mir, stabilnost i sveukupni prosperitet". Saopšteno je da sednici neće prisustvovati ni predsednik Skupštine Državne zajednice Zoran Šami.
Ni jedna od opozicionih stranaka koje su se zalagale za zajednicu sa Srbijom neće prisustvovati sednici parlamenta.
Većina manjih stranaka tog bloka još ranije je objavila da ne priznaje rezultate referenduma.
Socijalistička narodna partija, najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori, objavila je u subotu popodne da njeni poslanici večeras neće biti u parlamentu, ali da je "Glavni odbor konstatovao spremnost Socijalističke narodne partije da uvaži politiku i stavove Evropske unije u odnosu na Zapadni Balkan i Crnu Goru".
XS
SM
MD
LG