Dostupni linkovi

Nastavlja se pad dolara?


U poređenju s prethodnim danima, dolar se danas nešto stabilizirao u odnosu na euro i pad se, po svemu sudeći privremeno, zaustavio na 1 dolar i 27 centi za 1 euro. Andres Aslund vjeruje da na ovaj način američka administracija pokušava smanjiti trgovinski deficit te zemlje i pojeftiniti američku izvoznu robu:

"Radi se o službenoj politici čiji je tvorac pomoćnik američkog ministra financija za međunarodne poslove Clay Lowery, a čiji je korigirati trenutni veliki financijski deficit. Da bi se postigao taj cilj treba pustiti dolar da klizi nadole. Američki uvoz u ovom trenutku čini 32 posto bruto nacionalnog proizvoda, dok je izvoz oko 25 posto. To je dalje neodrživo i nešto se mora promijeniti. Stvar koja se najbrže može promijeniti je kurs dolara."

Iako se pad čini strmoglavim, administracija u Washingtonu ne treba brinuti da bi dolar mogao pasti prenisko, kaže ovaj stručnjak s Međunarodnog instituta za ekonomiju:

"Radi se o slobodnom tržištu, pa nema potrebe da Amerikanci na njemu interveniraju na bilo koji drugi način osim službenim izjavama. Vrlo su jaka očekivanja da će dolar nastaviti pad i da će njegova vrijednost pasti još znatno nize. No, s druge strane i lani su postojala takva očekivanja, a ništa se nije dogodilo."

Andres Aslund dodaje da bi se pad dolara mogao višestruko odraziti i na ekonomije zemlja istočne Evrope, osobito Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, odnosno na vrijednost njihovog izvoza energenata:

"Ako uzmete u obzir da su cijene isporuka ruskog plina i nafte određene u dolarima za razdoblje od godinu dana ili duže, jasno je da će pad vrijednosti dolara smanjiti ogromne prihode koje Rusija ubire od ove vrste izvoza. S, druge strane, u većini zemlja istočne Evrope ljudi tradicionalno drze ušteđevine u dolarima. Pad vrijednosti američke valute bez sumnje će ugroziti srednju klasu u tim društvima čija ušteđevina gubi na vrijednosti zbog inflacije i pada dolara."

Andres Aslund vjeruje da je prije početka posljednjeg naglog pada vrijednosti dolara postignut načelan dogovor čelnih financijskih institucija i nekih vlada o neophodnosti takvog trenda:

"Mislim da sad već postoji konsenzus o ovom pitanju. Početak ovih promjena vrijednosti dolara označen je krajem aprila kada su u Washingtonu na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda predstavnici 7 najrazvijenijih zemalja svijeta objavili kako treba dopustiti veću fleksibilnost u određivanju vrijednosti valuta. Drugi signal kojim je najavljen ovaj trend bila je izjava čelnika američke Savezne banke za rezerve koji je objavio kako više neće biti podizanja kamatne stope, što znači da neće biti ni rasta vrijednosti dolara koji se inače temelji na predviđanju porasta kamata."
XS
SM
MD
LG