Dostupni linkovi

Izborna skupština partije kosovskih Srba u Prištini


Srpska demokratska stranka Kosova je učešćem u radu kosovskih institucija i saradnjom sa albanskim i drugim partijama dopinela poboljšanju bezbednosne situacije na Kosovu i zalagaće se za izgradnju mulitietničkog društva, izjavio je predsednik Srpske demokratske stranke Kosova, Slaviša Petković. Na vanrednoj skupštini stranke, održanoj u prištinskom hotelu ‘Grand’, Petković je ponovo izabran za predsednika. Slaviša Petković, koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, poručio je da se njegova partija zalaže za zajednički život svih zajednica:

“Nismo mi slučajno izabrali da se skupština održi u Prištini, već namerno da bismo još jednom pokazali i dokazali politiku Srpske demokratske stranke, koja je politika integracija i politika zajedničkog života, mi smo vekovima živeli zajedno i da pokažemo da je Priština grad za sve, da pripada svima a ne samo nekome.”

Izbornoj skupštni je prisustvovalo više od 200 Srba iz raznih krajeva Kosova. Od 95 delegata, za Petkovića je glasalo 92, a izabrani su i članovi predsedništva, mesnih odbora, te unete novine u statut partije. Inače, vanredna skupština je održana pošto je nedavno ovu partiju napustio izvestan broj članova, zbog neslaganja sa politikom njenog lidera. Neki od bivših članova stranke došli su u Prištinu da bi prisustvovali skupu ali im nije dozvoljen ulazak pošto nisu imali pozivnice. Upravo zbog takvih neslaganja održana je skupština, na kojoj je pružena podrška Petkoviću.

Petkovićeva Srpska demokratska stranka učestvuje u institucijama i pored ministarskog ima i dva poslanička mesta, za razliku od najveće političke grupacije kosovskih Srba “Srpske liste za Kosovo”, koja bojkotuje rad institucija. Prema rečima Petkovića, samo se učešćem u institucijama mogu zaštiti interesi srpske zajednice:

“Dok god ste u institucijama imate šansu da pomognete svojoj zajednici, ako ste van insitucijama ne možete. Danas se mitinzima i parolama ne rešavaju ničiji problemi.”

Kao najveći uspeh svoje partije Petković je naveo smirivanje opšteg stanja, što je postignuto, kako je naglasio, učešćem u institucijama i saradnjom sa albanskim i drugim partijama:

“Otkada smo se mi pojavili na kosovskoj politikoj sceni, prošle godine, međuetničkih incidenata maltene i da nema, ali to je uspeh koji ne može niko da nam ospori i niko ne može da nam to oduzme. Sama činjenica da nije bilo potrebno da nas prati ni KFOR, ni Kosovska policijska služba, ni tenkovi, ni transporteri, govori sama za sebe. Ja ne tvrdim da je situacija sjajna ali tvrdim da je bolja iz dana u dan.”

U posleratnom periodu na Kosovu ovo je prvi put da jedna stranka kosovskih Srba održi izbornu skupštinu u Prištini. Međutim, skupu nisu prisustvovali predstavnici Vlade i Skupštine Kosova, kao ni visoki zvaničnici misije Ujedinjenih nacija. Od političkih predstavnika prisutan je bio jedino zvaničnik omladinskog foruma najveće partije Albanaca, Demokratskog saveza Kosova. U svakom slučaju, sa skupa je poručeno je da je ovo značajan trenutak za kosovske Srbe i proces povratka.
XS
SM
MD
LG