Dostupni linkovi

Srpski prosvetari odlučili primati plate iz Beograda


Prosvetni radnici, koji rade u srpskim sredinama na Kosovu, na nedavni poziv Vlade Srbije odrekli su se plata iz kosovskog budžeta. I međunarodni i kosovski zvanicnici su takvu odluku kritikovali, ocenjujući da ona ne doprinosi integraciji. Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju u Vladi Kosova, Agim Veljiu je izrazio zabrinutost:

“Poziv Koordinacionog centra srpskim radnicima da odustanu od plata iz kosovskog budžeta za nas je nerazumljiv i neshvatljiv. Ministarstvo i Vlada Kosova pozivaju sve radnike da to ne čine. Ali mi nećemo preduzimati nikakav korak u tom pravcu, već ćemo nastaviti da ih pozivamo da to ne rade.”

Prosvetni radnici u osnovnoj školi “Braća Aksić” u Lipljanu odazvali su se pozivu Koordinacionog centra, kaže direktor škole, Jugoslav Crvenković:

“Svi su se odazvali pozivu već prvog dana tako da niko ne prima plate kosovskog Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju, primaju plate Ministarstva prosvete Republike Srbije. Plate su nam mnogo bolje nego plate koje su u Srbiji, tako da su radnici zadovoljni tim platama.”

Srpski prosvetari na Kosovu primaju plate iz Srbije. Istovremeno, mnogi su primali i plate iz kosovskog budžeta na osnovu ugovora sa kosovskim Ministarstvom obrazovanja. Srđan Vasić, predstavnik Koordinacionog centra za centralno Kosovo, kaže kako je došlo vreme izbora:

“Možemo da kažemo da su se skoro svi odazvali. Ali ja bih još jednom naglasio da je taj apel bio potpuno na dobrovoljnoj bazi. Znači, niko nikoga nije primoravao, radnicima je ostavljeno da se sami opredele da li hoće na kosovskom budžetu ili budžetu Vlade Republike Srbije.”

Gotovo svi međunarodni zvanicnici kritikovali su ovakvu odluku Vlade Srbije. Upozorava se da su ovime Srbi ostavljeni da biraju između Prištine i Beograda, te se umesto približavanja oni udaljavaju od kosovskih institucija. Ali zašto je takva odluka doneta? Srđan Vasić kaže kako je svuda u svetu pravilo da za isti posao možete imati samo jednog poslodavca i raditi po datom sistemu:

“Srpsko obrazovanje na Kosovu je u sistemu Republike Srbije i ne vidimo razloga da oni primaju plate ili bilo kakve druge nadoknade od nekog drugog sistema koji uopšte nije kompatibilan ili nije usaglašen sa sistemom Republike Srbije. Tako da to je potpuno legitimna odluka i Vlade i onih radnika koji su se opredelili da ostanu samo na budžetu Srbije.”

Prema rečima ministra Veljiua, u cilju integracije u kosovsko društvo, srpski prosvetari bi trebalo da izaberu kosovske institucije i budu na platnim spiskovima Kosova. Ali šta kosovsko ministarstvo u ovom trenutku može preduzeti?:

“Mi ćemo preduzimati korake putem organizovanja različitih direktnih sastanaka, stalno ćemo ih pozivati da se ne povlače. A ako se trebaju povlačiti sa platnih spiskova, onda to treba da bude sa srpskih lista a ne kosovskih, jer su oni stanovnici Kosova, ovde žive, ovde su im školski objekti i ovde treba da budu plaćeni.”

Inače, premijer Kosova Agim Čeku je nedavno izjavio da će svi prosvetni radnici srpske nacionalnosti ostati na kosovskom platnom spisku kako bi im se pružila mogućnost da se predomisle.
XS
SM
MD
LG