Dostupni linkovi

MOSKVA / TEHERAN / VAŠINGTON / BRISEL / PARIZ


Rusija je danas pozvala Iran da momentalno prekine obogaćivanje uranijuma, na šta je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio u Teheranu da su "iranske nuklearne aktivnosti kao vodopad koji je počeo teći" i koga je "nemoguće zaustaviti".
Iran je juče popodne objavio da je uspeo da okonča proces obogaćivanja uranijuma potrebnog za rad atomskih centrala.
Iz Vašingtona, Moskve i Brisela je stigla identična reakcija: Iran je "načinio korak u pogrešnom pravcu".
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je najavila oštre mere protiv Irana, ali nije navela o kojim bi merama mogla biti reč
"Sada se konsultujemo i kada bude zasedao Savet bezbednosti biće vreme za akciju", rekla je Kondoliza Rajs u Vašingtonu novinarima na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Ekvatorijalne Gvineje.
Ministar spoljnih poslova Francuske Filip Dust-Blazi (Philippe Douste-Blazy) je ocenio potez Irana "opasnim aktivnostima".
Predsednik Irana je u međuvremenu izjavio jutros da će ta zemlja nastaviti proces obogaćivanja uranijuma i da štaviše to želi da radi industrijski.
U Teheran bi, u posetu koja je ranije zakazana, danas trebalo da stigne direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhamed el Baradej.
Savet bezbednosti je zatražio 29. marta od Irana prekid nuklearnih aktivnosti i zatražio od Međunarodne agencije za atomsku energiju da u roku od 30 dana izvesti je li Iran to učinio ili ne.
XS
SM
MD
LG