Dostupni linkovi

Rešenje za Kosovo treba naći do kraja godine


Rešenje za Kosovo treba naći do kraja ove godine, jer bi "svako odlaganje bilo kontraproduktivno za ceo region," izjavio je za Radio Slobodna Evropa makedonski premijer Vlado Bučkovski.

Zoran KUKA (Priredio Dragan ŠTAVLJANIN)

Predsednik Vlade Makedonije, Vlado Bučkovski, istakao je i da se njegova vlada našla u ćorsokaku ne svojom krivicom oko demarkacije granične linije Makedonije i Kosova, jer joj za to partneri ne mogu biti ni vlasti u Beogradu niti u Prištini:

"Naš zvanični stav o Kosovu nije promenjen. Mi u svakom slučaju pokušavamo da igramo konstruktivnu ulogu, što međunarodna zajednica i očekuje od nas, šireći naše pozitivno iskustvo u implementaciji Ohridskog sporazuma, jer je realno Makedonija jedina multietnička, multikonfesionalna i multikulturna zajednica. Da li će to biti od pomoći Beogradu i Prištini, u ovom trenutku je teško proceniti i zbog disonantnih tonova. U svakom slučaju, smatram da do kraja ove godine treba pronaći rešenje. Svako odalaganje bilo bi kontraproduktivno, jer ceo region ponovo počinje da vri, imajući u vidu referendum u Crnoj Gori i mlak početak pregovora o Kosovu u Beču. Mislim da će kulminacija biti na kraju ove godine, nadam se pozitivna."

Bučkovski se osvrnuo i na problem granice Makedonije i Kosova:

"Svi poštujemo Rezoluciju UN 1244, ali realno Beograd ne može biti naš partner u vezi demarkacije granične linije. S druge strane ni kosovski lideri, pošto nemaju međunarodni legitimitet ne mogu to da učine. Mogu samo da daju jednostranu izjavu da postoji volja da, ako bi taj legitimitet stekli, da bi poštovali administrativnu granicu. Verujem da će poseta premijera Agima Čekua krajem aprila biti još jedan doprinos rešavanju ovog pitanja, iako i ja sam ne znam unapred pravi odgovor kako da se izvučemo iz ćorsokaka u kome smo se našli ne našom krivicom."

Makedonski premijer je ocenio zabrinjavajućim najave iz pojedinih krugova u Briselu odlaganja prijema balkanskih zemalja:

"Debata oko proširenja Evropske unije dobija dramatične razmere. Sve više sam uveren da to pitanje neće biti razrešeno do kraja ove godine, a ono je izuzetno važno za Zapadni Balkan, naročito za Makedoniju, zato što od toga zavisi početak i sam tempo pregovora o punopravnom članstvu. Hrvatska pokušava da uhvati voz i ima značajnu podršku desnice u Evropskom parlamentu. Smatram da je problem u samoj Evropi koja još ne može da se oslobodi predrasuda da polako, ali sigurno ona nije po definicii katolički klub. Ideje koje su lansirane o nekakvom vidu privilegiranog statusa je odstupanje od solunskih principa o proširenju Unije i moramo priznati da su u ovom trenutku ti principi ugroženi."
XS
SM
MD
LG