Dostupni linkovi

Karla del Ponte ponovo u Banjaluci i Beogradu


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je glavnoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu Karli del Ponte, sa kojom se danas sastao u EUFOR-ovoj bazi Ramići kod Banje Luke, prenio uvjeravanja da RS nema dilema kada su u pitanju privođenje svih optuženih i saradnja sa Haškim sudom.

Svi kapaciteti koje vlada ima biće usmjereni ka tome i mi želimo da riješimo to pitanje što je prije moguće, naglasio je Dodik:

„Nosim uvjerenje da gospođa Karla del Ponte razumije situaciju i dogovor je da radimo predano na svim ovim pitanjima, da se međusobno informišemo i da ostvarimo definitivno rješenje tog pitanja koje je za RS već postalo traumatično, teško za nositi i mislim da nema nikakve dileme, niti iko treba imati dileme u RS-u, da se taj posao, ukoliko se ukaže prilika, neće završiti istog trenutka, pa možda i ovog - ako postoji za to realna šansa.“

Del Ponte se nije obratila novinarima, a na pitanje koja je bila njena poruka, Dodik je odgovorio:

„Poruka je intenziviranje te aktivnosti. Haški tribunal traži, naravno, definitivne akcije, smatra da je regionalna saradnja u vezi s tim pitanjem apsolutno potreba. To je ono što je rečeno s njene strane.“

Prema Dodikovim riječima, glavna tužiteljica Haškog tribunala nije spominjala rokove do kojih bi se najtraženiji haški bjegunci, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, trebali naći u Hagu:

„Razgovarali smo o drugim aktivnostima, kao što je mreža podrške. Mislim da će se aktivnosti u tom pogledu usmjeravati. Traži se provođenje zakona koji je skoro donesen u BiH vezano za mrežu podrške. Zato treba da odrade posao tužilaštva i sudovi i nakon toga, nemam ništa protiv, da se onima za koje se dokaže da su u mreži podrške blokira imovina, da se hapse itd.“

S obzirom da će Del Ponte u Briselu uskoro podnijeti izveštaj o saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine, Dodik je rekao da ne može prihvatiti ocjenu da ne postoji politička volja u RS-u da se ovo pitanje riješi.

Karla del Ponte doputovala je popodne na razgovore sa srpskim zvaničnicima u Beograd, a na aerodromu je dočekao Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne Gore za saradnju sa Haškim tribunalom.

* * * * *

Karla del Ponte je se u Beogradu susrela sa premijerom i predsednikom Srbije, Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, ministrima za ljudska i manjinska prava i odbrane SCG, Rasimom Ljajićem i Zoranom Stankovićem, ali se nije obratila novinarima.

Premijer Koštunica je preneo Karli del Ponte da je Vlada Srbije u potpunosti rešena da uspešno okonča saradnju sa Tribunalom i naglasio da je u državnom interesu Srbije da se posle značajnog napretka koji je načinjen, završe sve preostale obaveze u saradnji sa tim sudom.

Glavna tužiteljka je tokom susreta sa Tadićem izrazila zabrinutost zbog zastoja u saradnji vlasti u Beogradu sa Tribunalom, dok je predsednik Srbije preneo da pozicija Vlade Srbije ne sme biti ugrožena zbog eventualnog ispunjavanja obaveza prema Hagu. Del Ponte je insistirala da joj sagovornici odgovore na konkretna pitanja, kako bi na osnovu tih odgovora u Briselu u petak iznela ocenu saradnje Srbije sa sudom.

U razgovoru sa glavnom tužiteljkom Tribunala, Rasim Ljajić je zatražio razumevanje za političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori i ukazao da bi prekid pregovora SCG sa Evropskom unijom o Stabilizaciji i pridruživanju imao "dalekosežne negativne posledice po političku stabilnost i nastavak demokratskih reformi u zemlji."
XS
SM
MD
LG