Dostupni linkovi

Premijer za dijalog i nacionalno jedinstvo


Jeffrey DONOVAN (Priredio: Nikola GUROVIC)

Nakon susreta hamasovih vođa sa predsjednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom u ponedeljak, ime budućeg premijera je objavljeno po prvi put. Mahmud al-Zahar, jedan od hamasovih lidera, je novinarima u gradu Gazi kazao:

“Sastali smo se sa predsjednikom Mahmudom Asbasom i zvanično je pitao: Ko je kandidat za premijera? Odgovorili smo da će to biti naš brat Ismail Hanijah.”

Ko je dakle Hanijah?
Rođen je 1963. u izbjegličkom logoru na obodu Gaze. Išao je u školu za izbjeglice i diplomirao na Islamskom univerzitetu 1987. Još kao student bio je aktivan u Hamasu i blizak šeiku Ahmedu Jasinu, vođi pokreta ubijenom u izraelskom napadu 2004. Amer Makul politički analitičar sa sjedištem u Haifi u Izraelu, procjenjuje:

“Kao ličnost veoma je popularan. Predstavlja izbjeglice i angažovan je u siromašnim područjima i u izbjegličkim logorima. On je čovjek naroda od glave do pete.”

Makul ističe da Hanijah i dalje živi u skromnoj kući u izbjegličkom logoru u Gazi. Ima suprugu i jedanaestoro djece:

“Cijela njegova porodica je iz Gaze, to je najgušće naseljena zona na svijetu. Ljudi tamo žive u veoma teškim uslovima, u velikim porodicama, što je palestinska tradicija. Logor je još uvijek simbol za palestinski narod jer svjedoči o izbjegličkom pitanju.”

Nakon što su njegovi pripadnici ubili na stotine Izraelaca posljednjih godina, Hamas je, čini se, promijenio taktiku. Godinu dana poštuje prekid vatre i najavljuje spremnost na primirje, ukoliko se Izrael nakon Gaze povuče i sa Zapadne obale. Josi Makelberg, izraelski analitičar, napominje da Hanijah pripada frakciji koja se zalaže za nenasilne metode:

“Postoji taj element pragmatizma, odmakli su se od povelje iz 1988., u kojoj se govori o uništavanju Izraela. Sada Hamas pominje dugotrajno primirje koje naziva 'hudna'. Promjena je tu, daleko od toga da je dovoljna, ali barem pokazuje da frakcije u Hamasu razumiju da se na vlasti mora imati drugačiji pristup.”

Hanijahu predstoje konsultacije sa svim palestinskim strankama u nastojanju da se formira najšira koaliciona vlada. Islamski džihad odbija učešće, dok je ljevičarski Narodni front za oslobođenje Palestine u principu spreman da se pridruži. Amer Makul smatra da će Hanijahu trebati velike pregovaračke sposobnosti:

“On ima veoma pozitivan pristup dijalogu i nacionalnom jedinstvu i voljan je da Fatah i ostale partije ljevice budu u vladajućoj koaliciji. Hanijah kao i Hamas misli da se Palestinci moraju ujediniti kako bi se suočili sa izazovima koje trenutno ima narod u Gazi i na Zapadnoj obali.“

Ti izazovi samo se gomilaju. Prošlog vikenda Izrael je zaustavio transfer prihoda od poreza koje ubire u ime Palestnske uprave. Vlasti jevrejske države upozoravaju da neće sarađivati sa vladom u kojoj su pripadnici Hamasa, koji Izrael smatra terorističkom organizacijom. Po svemu sudeći, pobjedom na izborima Hamas je obavio samo lakši dio posla. Teži tek predstoji.
XS
SM
MD
LG