Dostupni linkovi

Ipak ništa od hapšenja?


Zoran PRERADOVIC, Mirjana RAKELA

Portparol haške tužiteljice, Florans Artman je izjavila:

"To je žalosno, jer kao što znate već duže vrijeme pozivamo Vadu Srbije da poštuje nalog za hapšenje i pošalje Mladića u Hag. On se nalazi u Srbiji već godinama, na dohvat tamošnjim vlastima. Vrijeme je da bude u Hagu. Optužen je 1995. godine i od tada, do danas, ga nisu uhapsili. Sve informacije su netačne. Mogao je biti uhapšen danas. Na žalost, još uvijek se ne poštuju obaveze prema Haškom tribunalu, obaveze prema pravu."

Haško tužilaštvo oglasilo se nakon što su u utorak cijelo popodne stizale kontradiktorne informacije od medija iz Srbije i BiH o hapšenju jednog od dvojice najtraženijih haških bjegunaca, Ratka Mladića. Agencija Srna javila je kako je dobila potvrdu iz MUP-a Srbije da je Mladić zaista uhapšen. Iz Vlade Srbije sve vijesti o hapšenju su nekoliko puta demantovane, a vanredna sjednica Vlade bila je zakazana za večeras, pa odgođena.

Sudeći po današnjem pisanju beogradskih medija, krug oko haškog optuženika Ratka Mladića se jako suzio i u toku su poslednji pokušaji da se on nagovori na mirnu predaju. Jučerašnja izjava savetnika premijera Koštunice Vladete Jankovića, da će se bivši komandant Vojske RS naći u Hagu po modelu kako su tamo tokom prošle godine otišli ostali optuženici, jasno potvrđuje pretpostavku da su pregovori sa njim u toku, iako beogradski dnevnik Blic piše da su u toku pripreme za Mladićevo hapšenje.

Ratku Mladiću je istekao poslednji rok koji je imao na raspolaganju za predaju i u toku je priprema akcije hapšenja “bivšeg vojnog zapovednika bosanskih Srba koji se u narednih desetak dana mora naći u Tribunalu, navodi beogradski dnevnik Blic. Bivši šef Resora državne bezbednosti Goran Petrović kaže da je Vladi Srbije ostavljeno još deset dana na raspolaganju za predaju kao i da je srpski premijer Vojislav Koštunica tražio od međunarodnih predstavnika da se rok do kojeg bi Mladić trebao biti uhapšen pomeri sa 21. na kraj februara”, prenosi dnevnik Blic. Istovremeno savetnik premijera Vladeta Janković ističe da je problem izručenja Mladića na putu rešenja, te da će on biti učinjen na isti način na koji su rešeni i prehodni problemi kada je reč o optuženima za ratne zločine:

“Ja verujem da će sasvim u dogledno vreme general Mladić na ovaj ili onaj način, a svi se nadamo će to biti mirnim, dobrovljnim putem, stati pred lice pravde, čime će biti ukljonjena ogromna prepreka koja se isprečila ovoj državi da nastavi svoj put prema evropskim integracijama. Tu više nema mnogo prostora za odlaganje i izbegavanje. Ako bi se nekom nesrećom dogodilo da se taj problem ne reši zaista preti ozbiljna opasnost da budu ugroženi pregovori najpre pristupanju Paktu stabilizacije i asocijacije, a zatim bogami i druge stvari koje od toga zavise kad je reč približavanju Evropi.”

Pojašnjavajući svoj stav, Vladeta Janković ističe da je politička odluka o izručenju Ratka Mladića Haškom tribinalu doneta i da je čitava stvar sada u rukama vojnih i civilnih specijalnih službi a o eventualnoj dobrovoljnoj predaji Mladića kaže:

“Imam razloga da verujem da će tako i biti ali to nipošto ne znači da sam upućen u bilo kakve pregovore kao što, i to mi je stalo da naglasim, sva moja saznanja su iz domena politike, unutrašnje i spoljne, a ne iz domene obaveštajno-tehničkog rada.”

Izjava Vladete Jankovića nedvosmisleno pokazuje da država ima kontakte sa Mladićem, te da se sprema njegovo hapšenje ili predaja, smatra vojni analitičar Zoran Dragišić.

“Ako je u pitanju dobrovljna predaja, verovatno su napravljeni nekakvi dilovi sa njim ali to nešto što mi verovatno, i ako dođe do te predaje, to je nešto što verovatno šira javnost neće znati.”

Šta je to što bi država mogla da ponudi za uzvrat Ratku Mladiću za dobrovljnu predaju?

“To je zaista teško pogoditi. Dakle, to je svakako nešto što se tiče lično života Ratka Mladića, verovatno njegove porodice.”

Naposletku, povodom vesti koju su emitovali pojedini beogradski mediji da je ukazom tadašnjeg predsednika Savezna Republike Jugoslavije Vojislava Koštunice 2002. godine penzionisan i Ratko Mladić, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga u izjavi za Radio Slobodna Evropa ovako objašnjva taj slučaj:

“Njega je penzionisao predsednik Republike Srpske, valjda je Šarović tad bio, a kad se ukidao onaj 30. kadrovski centar, potpuno kad se rasformirao, onda je njih veći broj, ja mislim njih tridesetak, jednostavno im je tako status rešen da više nemaju nikakve veze sa našom vojskom. Nije ono direktno da je on njega penzionisao.”

Šta je tada uradio tadašnji predsednik Koštunica?

“Pa samo je formalno taj centar rasformirao. Ove koji su rođeni na teritoriji Bosne na neki način ida im omogućavali da idu, koji su hteli da prelaze u Vojsku Republike Srspke.”

*****

U Hrvatskoj su se u godinama bijega haškog optuženika Ante Gotovine također pojavljivale informacije o tome gdje se Gotovina nalazi. Bilo je nekih akcija i pokušaja njegovog hapšenja. Zagrebački novinar Željko Peratović ističe da je zanimljivo da su vijesti o mjestu mogućeg skrivanja Ratka Mladića nakon hapšenja Gotovine učestale.

U Hrvatskoj su informacije o tome gdje se Gotovina skriva ili što će se s njim događati dolazile iz nekoliko izvora. Dolazile su iz Haškog suda, i to su uvijek bile službene informacije. Kada bi Carla del Ponte bila nezadovoljna suradnjom Hrvatske, onda bi rekla da je bio na srednjem Jadranu ili u Brelima ili na nekom drugom mjestu. Čak je jedno vrijeme, u početku Gotovininog bijega, i predsjednik Mesić spominjao vrlo izvjesnu mogućnost da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj. Čak je rekao: „Da je vani, već bi ga uhitili“. To je bilo 2002. godine.
Druge informacije su bile neslužbene, od krugova koji se nisu mirili s tim da Hrvatska stalno odgađa svoj put u Evropu zbog Gotovine. Drugi krug su bili Gotovinini lobisti i logističari koji su htjeli odvratiti pažnju, pa su govorili da je Gotovina u Sjevernoj Irskoj ili tako nekoj čudnoj lokaciji, dok bi se on nalazio u Hrvatskoj. Postojale su i vladine neslužbene informacije o tome da je recimo u Italiji – što na kraju, ni ovom lažnom putovnicom, nije dokazano – da bi se izvele ili prikrile neke operacije koje vlada radi u tajnosti, pa da bi se fokus bacio na to.
Postoji, dakle, ta jedna razlika što se za cijelo vrijeme Gotovininog bijega govorilo da je on ovdje ili ondje, dok se baš za Mladića tako nešto ne može reći. Sada su te informacije učestale. Ja sam i predvidio da bi se situacija tako mogla razviti nakon uhićenja Gotovine, jer, naprosto, Srbija više nema kud i mora učiniti odlučne korake u uhićenju Mladića. Što se sada događa, to je meni teško odavde shvatiti. Naprosto, mislim da se stvarno događa nešto krupno. Možda se želi prikazati da je uhićen izvan Srbije, recimo u Bosni, jer ovdje je bio cilj i intencija Hrvatske, pretpostavljam da je to čak bio i jedan dogovor, da Gotovina bude uhićen izvan Hrvatske, da bi Hrvatska bila čista, da pokaže da ga ona nije skrivala. Moguće da su i ovdje na djelu nekakvi slični scenariji – da se prikaže da je uhićen ili da se predao izvan teritorija Srbije, da bi se moglo reći da je Srbija sve vrijeme surađivala sa Hagom, ali da ga, eto, naprosto nije mogla na svom teritoriju uhititi ili nešto slično. Moguće je i da informacija provaljena iz krugova koji se ne mire s tim da on bude uhićen, pa, kao što je neko iz srbijanske Vlade i rekao, da se na taj način želi omesti cijela operacija. U svakom slučaju, ovakva učestalost informacija stvarno govori da se ne radi o nekakvom običnom triku, nego da je stvarno riječ o jednoj velikoj akciji.
XS
SM
MD
LG