Dostupni linkovi

BRISEL


Iranski ministar spoljnjih poslova Manucher Motaki izjavio je u Bruxelesu da se njegova zemlja zalaze za "mirno resavanje" krize nastale zbog odbijanja vlasti u Teheranu da svoj nuklearni program stave pod medjunarodni nadzor. Tokom susreta s belgijskim ministrom spoljnjih poslova Karelom de Guchtom, Motaki je kazao da je Iran spreman za pregovore koji ce "biti zasnovani na pravdi i sveobuhvatnom kompromisu".
"Verujemo da je izgradnja poverenja dvosmeran proces i da ne moze biti drukcije. U nasim odnosima prema Evropljanima uvek smo bili posteni i ispunjavali smo preuzete obaveze. No, druga strana nije imala takav pristup. Zemlje s nuklearnim arsenalima nam porucuju kako moramo stecci njihovo poverenje. Mi tvrdimo kako te zemlje prvo moraju nama uliti povjerenje u svoje dobre namere", izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Motaki.
Poziciju Evropske unije prema spornom iranskom nuklearnom programu preneo je belgijski ministar spoljnjih poslova Karel de Gucht:
"Ne dovodimo u pitanje pravo Irana da koristi nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, no to treba uciniti postujuci sve sporazume potpisane s Medjunarodnom agencijom za nuklearnu energiju i vazecim medjunarodnim sporazumima u ovoj oblasti," izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova Karel de Gucht.
XS
SM
MD
LG