Dostupni linkovi

Priština i Beograd moraju biti spremni na kompromis


“Bez ikakvog prejudiciranja rešenja budućeg statusa, Kosovu je mesto u Evropi. Istovremeno u procesu pregovora Priština i Beograd moraju biti spremni na kompromis u cilju bolje budućnosti”.

To je u Prištini izjavio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Barozo i Komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren razgovarali su sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Bajramom Kosumijem, članovima pregovaračkog tima i predstavnicima kosovskih Srba. Barozo je preneo podršku EU Kosovu:

“Bez obzira na to kakav će biti rezultat pregovora verujemo da je budućnost Kosova u Evropi”, izjavio je Barozo, izrazivši podršku pregovorima o statusu Kosova i radu glavnog međunarodnog pregovaraca Martija Ahtisarija. Barozo je kazao da samo demokratsko i multietničko Kosovo koje poštuje vladavinu prava i zaštitu manjina biće prihvatljivo za međunarodnu zajednicu. Predsednik Evropske komisije izjavio je da je u procesu rešavanja statusa neophodno da se i Beograd i Priština konstruktivno angažuju:

“Došlo je vreme da se sve strane pripreme za kompromise.”

Barozo je posebno naglasio važnost unapređenja prava manjina, posebno napredak u procesu povratka i decentralizacije vlasti. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su institucije ohrabrene međunarodnom podrškom nezavisnosti Kosova i njegovom evropskom putu:

“Ohrabruje nas činjenica da u međunarodnoj zajednici postoji sve snažnije izražena podrška nezavisnoti Kosova kao realnoj opciji.”

Sejdiu je rekao da je visokim zvaničnicima EU pružio snažne garancije da će institucije poštovati međunarodne standarde o ljudskim pravima, a posebno pravima manjinskih zajednica. Žoze Manuel Barozo je uputio poziv kosovskim Srbima da učestvuju u radu institucija i time daju svoj doprinos u stvaranju multietničkog i demokratskog Kosova. Istovremeno predsednik Evropske komisije Barozo je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u primeni standarda i pozvao na njihovo brže sprovođenje:

„Standardi su od suštinskog značaja za približavanje Evropskoj uniji i njihovo sprovođenje mora da bude ubrzano.“

Komesar Oli Ren je poručio da su demokratske vrednosti ključne za proces rešavanja statusa i put ka EU:

“Potrebna je evropeizacija, stoga radimo na liberalizaicji viznog režima za ulazak u zemlje Evrope unije.”

Inače, ocenjuje se da je poseta dvojice evropskih zvaničnika regionu potvrda da je EU posvećena celom Zapadnom Balkanu i da želi da ojača regonalnu saradnju.
XS
SM
MD
LG