Dostupni linkovi

Prištinska delegacija za sastanak u Beču


Pregovarački tim Prištine odlučio je da njegovi predstavnici učestvuju na sastanku u Beču 20. februara, kada počinju razgovori o decentralizaciji vlasti između predstavnika Kosova i Srbije. Članovi tima koji će ići u Beč biće imenovani u narednom periodu, a ranije je bilo najava da će prištinsku delegaciju predvoditi kosovski ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri.

Pregovarački tim, na čijem je čelu novi predsednik Kosova Fatmir Sedjiu, podržao je Dokument o decentralizaciji koji je donela Politička grupa, a koji će biti osnova za razgovore. Sejdiu je posle sastanka rekao da će pregovarački tim nastaviti rad ubrzanim tempom:

“U Beč se ide 20. februara. Uskoro ćemo odrediti i delegaciju. Pregovarački tim će nastaviti intenzivno da radi.”

I drugi čelnici kosovskih institucija i političkih partija, koji čine Pregovarački tim, istakli su da nema kašnjenja u procesima, te da je Kosovo spremno da se suoči sa svim izazovima.

Odmah pošto je izabran za predsednika u petak 10. februara, Fatmir Sejdiu je sazvao sastanak Pregovaračkog tima, zbog čega mnogi ocenjuju da se sada aktivnije ulazi u fazu rešavanja konačnog statusa Kosova.

Decentralizacija će biti prva tačka o kojoj će Priština i Beograd razgovarati na početku procesa rešavanja statusa. Taj sastanak će se održati 20. februara u Beču, sedištu specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija. Glavno polaziste Prištine je da se decentralizacija ne može zasnivati na etničkim principima, niti bilo kakvim podelama. Šefovi diplomatija zemalja članica Kontakt grupe za Kosovo su na sastanku početkom februara u Londonu saopštili da se mora učiniti sve što je moguće da se dođe do sporazumnog rešenja tokom 2006. godine. Kontakt grupa je istakla da je efikasna decentralizacija ili reforma lokalne uprave ključna u određenju statusa. Taj proces je posebno značajan za unapređenje života manjinskih zajednica.
XS
SM
MD
LG