Dostupni linkovi

Kraj pregovora vlasti i opozicije?


Da li je čvrstim stavom da Socijalistička narodna partija neće ući u pragovaranje o nekoj drugoj većini izuzev 50% plus jedan od ukupnog biračkog tijela, jer bi to bila politička trgovina, Predrag Bulatović nagovijestio kraj pregovora dva suprotstavljena bloka, odgovor nijesmo mogli dobiti do momenta slanja ovog izvještaja iz te partije. Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović kaže da će oni nastaviti da pregovaraju, ali da je to jasno predočeno i predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama i da očekuju njihovo razumijevanje:

„Mi ćemo se toga držati. Mi ne želimo da se cjenkamo oko većine. Mi se nadamo da će Evropska unija, međunarodna zajednica i Sjedinjene Američke Države urazumiti Đukanovića da se pridržava međunarodnih standarda. Mi ćemo biti veoma strpljivi. Razgovaraćemo sa Evropskom unijom i nek niko ne očekuje da ćemo mi napuštati pregovarački sto. Mi smo veoma strpljivi“.

Potpredsjednica Demokratske srpske stranke, takođe je kategorična kada je riječ o nastavku pregovora:

„Apsolutno ne znači, jer pitanje većine još nije na dnevnom redu, a to da je to tvrd ili mek stav Predraga Bulatovića, da li je stari ili novi, mogu reći da je taj njegov stav apsolutno poznat ukupnoj javnosti kao i na kraju gospodinu Lajčaku“.

Stav Socijalističke narodne partije obradovao je Srpsku narodnu stranku, jedinu opozicionu partiju koja ne učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije oko referendumskih uslova. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović nada se da će pri tome i ostati:

„Ako mogu tako da kažem, opozicija je sada već, čini se, na zajedničkom fonu. Radujem se tom stavu i nadam se da je konačan“.

Nakon što je završen ekspertski dio pregovora vlati i opozicije oko uslova za održavanje referenduma, lider najjače opozicione stranke Predrag Bulatović, uoči nastavka razgovora o ključnom pitanju kvalifikovane većine za validnu referendumsku odluku, u Beogradu je imao konsultacije sa predsjednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. Nakon razgovora rekao je sljedeće: „U aprilu sigurno neće biti referenduma. Referendumsko pitanje može biti samo jedno. Cjenkanja ili trgovine oko većine neće biti, jer je Socijalistička narodna partija pristala samo na cenzus 50% plus jedan upisani birač. Upitan da li to znači da se ipak, imajući u vidu čvrst stav vlasti da na to neće pristati, može dogoditi da na kraju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija presude i predlože većinu za validnu odluku na referendumu, Bulatović nije mogao da odgovori, već je rekao da u svakom slučaju treba da računaju na čvrst stav da se oni neće ni po koju cijenu cjenkati oko većine. U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da ne znaju da li je ovo nagovještaj prekida pregovora između dvije strane, ali portparol te stranke i jedan od pregovarača Predrag Sekulić zaključuje:

„Čim pođe u Beograd Predrag Bulatović ima neke druge političke rezone u odnosu na one koje je imao u Podgorici. Očito da su mu njegovi sagovornici u Srbiji unijeli novu političku hrabrost kada daje ovakve izjave. U svakom slučaju mislim da se gospodin Bulatović vara što se tiče referenduma. Referendum će biti održan u aprilu i on to veoma dobro zna. Što se tiče svih ostalih stvari mi smo spremni na razgovor, ali isto smo rekli i ranije, nećemo pristati ni na kakve ucjene, bez obzira da li one dolaze od Predraga Bulatovića ili od njegovih sagovornika iz Beograda“.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović o konsultacijama:

„Konsultacije ma kako se one tumačile u Podgorici biti stalne. Išli smo i ići ćemo u Beograd uvijek kada za to imamo potrebu da se konsultujemo sa našim prijateljima na zajedničkom poslu očuvanja zajedničke države. Nećemo konsultovati ni Zagreb, ni Prištinu. Nećemo ići ni kod Vladana Batića, ni kod Bebe Popovića, ni kod Čede Jovanovića, ići ćemo kod onih koji su relevantan faktor u Srbiji“.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da stav Bulatovića ipak, kako je rekao Branislav Radulović, minira pregovore vlasti i opozicije o referendumskim uslovima:

„Kazao je onaj slogan da je sve isto samo Sloba nema. Kanabe je isti. Bulatović samo drugi i imam utisak da je gospodin Bulatović saopštio gospodinu Koštunici njegov stav i gospodin Koštunica se složio sa svojim sopstvenim stavom, samo je još ostalo da optuže Crnu Goru da se miješa u svoje unutrašnje stvari. Jedan apsurd, jedna situacija na koju će zasigurno reagovati međunarodna zajednica i ono što u ovom trenutku možemo reći jeste da je to miniranje pregovaračkog procesa“.
XS
SM
MD
LG