Dostupni linkovi

Šta posle Ananove kritike?


Najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana o stanju na Kosovu fokusira se na dve glavne tačke. Anan kritikuje institucije da nisu dovoljno učinile u procesu ispunjenja demokratskih standarda, a kosovske Srbe zbog neučestvovanja u institucijama.

I dok su delove Ananovog izveštaja objavili mnogi svetski i kosovski mediji, zvaničnici Vlade Kosova su saopštili kako će izveštaj komentarisati tokom naredne nedelje, kada i zvanično budu dobili izveštaj.

Istovremeno, nakon kritike upućene Srbima, njihovi lideri kažu da su za problem neučešća u institucijama krivi i Beograd i oni sami. Odluku o ulasku Srpske liste za Kosovo i Metohiju u institucije Kosova treba da donesu sami kosovski Srbi, izjavio je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik te liste Ranđel Nojkić. Problem, prema oceni Nojkića, leži u podeljenosti među kosovskim Srbima:

“Zašto Srbi nisu uključeni u rad institucija nije kriv samo Beograd, krivi su i sami Srbi, pre svega pošto unutar Srpske liste postoji veoma jasna podeljenost po tom pitanju.”

Politički predstavnici kosovskih Srba, osim stranke koju vodi ministar za povratak Slaviša Petković, bojkotuju rad kosovskih institucija. Ovakav stav konstantno kritikuju međunarodni zvaničnici. Tako je Kofi Anan pozvao Srbe da se aktivnije uključe u rad organa vlasti, a Beograd da ih na to ne obeshrabruje. U tom pogledu Nojkić je optimista da je dogovor o učešću moguć:

“Ukoliko postoji dobra volja da se donese takva odluka, ja sam skoro uveren da bi Beograd to prihvatio jer na poslednjem sastanku tima za pregovore ja sam postavio pitanje našeg daljeg aktivnijeg učešća u svemu što se dešava na političkoj sceni Kosova i skoro da je dobijena podrška. Prema tome, na nama je sada da donesemo tu odluku i ukoliko je budemo doneli ja sam siguran da će Beograd to podržati na ovaj ili onaj način”.

Srpska lista, koja ima osam poslaničkih mandata i jedno ministarsko mesto, godinu dana ne učestvuje u radu institucija. Predstavnici Srpske liste su uključeni u radne grupe i skupštinske komisije, ali je podela očigledna po pitanju opšteg učešća. Mnogi lideri Srba koji su protiv ulaska u institucije smatraju da se takav stav mora održati, posebno dok traju pregovori o statusu. Ipak, Kofi Anan je ocenio da samo učešćem u institucijama Srbi mogu da iskažu svoje zabrinutosti i utiču na poboljšanje životnih uslova, te je pozvao vlasti u Beogradu da na to podstaknu Srbe. Na pitanje da li se zna kada bi Srbi mogli doneti odluku vezanu za ulazak u Skupštinu i Vladu Kosova, Ranđel Nojkić odgovara:

“Mislim da taj rok možemo sami da odredimo i mislim da u narednih mesec dana bi trebalo da se takav odgovor da”.
XS
SM
MD
LG