Dostupni linkovi

Preživljavanje sa 93 centa dnevno


Institucije Kosova ni u 2006. godini neće biti u mogućnosti da unaprede socijalnu sliku. Ministar za rad i socijalno staranje, Ibrahim Seljmanaj, kaže da budžet Ministarstva od 127 miliona evra nije dovoljan da osigura socijalnu stabilnost. Zbog toga se očekuje da 2006. bude godina velikog izazova za sve socijalne kategorije, a posebno za penzionere.

Budžetom nisu predviđene nikakve promene, kaže ministar Seljmanaj:

“Više od 352.000 građana Kosova je obuhvaćeno socijalnim planom, teško ćemo realizovati zahteve i potrebe građana.”

Zabrinjavajuće su poslednje procene međunarodnih organizacija o visokom stepenu siromaštva i nezaposlenosti. Svetska banka je saopštila da 37 odsto stanovništva živi u siromaštvu, sa manje od evra i 42 centa dnevno, dok 15 odsto živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 93 centa dnevno.

Više od 40.000 porodica prima socijalnu pomoć, a 100.000 penzionera mesečno dobija penziju od 40 evra, što nije dovoljno ni za naosnovnije potrebe. Prosečna plata iznosi 204 evra. Na osnovu podataka Ministarstva za rad, stepen nezaposlenosti iznosi 43 odsto, ali ekonomski stručnjaci kažu da je taj broj mnogo veći.

Studentkinja Pranvera Beriša se ne nada da će odmah posle studija naći posao:

“Najveći problem je nezaposlenost i to otežava normalan život svih građana. To se sigurno neće promeniti u 2006. godini, ja to ne očekujem.”

Slobodan Jović, farmaceut iz Gracanice, stanje opisuje kao veoma loše:

“Veliki broj mladih završava srednje škole i fakultete ali posla ima sve manje i mislim da će biti sve manje posla.”

Kako se mogu rešiti ovi problemi? Manje projekte Ministarstva za rad, u cilju smanjenja stepena nezaposlenosti, podržali su Program UN za razvoj (UNDP) i Evropska agencija za rekonstrukciju. To je obuhvatilo osposobljavanje i zapošljavanje mladih, od čega je koristi imalo više od 3.000 ljudi. Međutim, na Kosovu ne postoji mogućnost većih investicija jer status nije rešen. Tako se smatra da će rešenje tog pitanja stabilizovati socijalno stanje. Ministar Seljmanaj kaže da je to veliki problem:

”Mi se suočavamo sa velikom socijalnom krizom, ali politička kriza je najveća.”

Istoričar Ilijaz Tači ističe da se sa rešenjem političkih pitanja rešavaju i ekonomski problemi:

“Ne bih rekao da će biti bolje u smislu ekonomske situacije, ali mislim da će biti bolje u smislu socijalne politike, ukoliko status Kosova bude rešen. To će dati političke mogućnosti na osnovu kojih mnoge zapadne zemlje mogu da daju određene povlastice za ekonomski razvoj Balkana i da će to promentiti opšti nacin ponašanja domaćih političara.”

Iako se zna da je nerešen status jedna od glavnih prepreka da investitori Kosovo označe kao svoju moguću destinaciju, ipak se ne sme čekati. Ekonomski stručnjaci kažu da izlaz treba traziti u otvaranju tržišta i programima koji će privući kapital, što je realna mogućnost za zaposlenje stanovnika, smanjenje siromaštva, ali i evropsku integraciju.
XS
SM
MD
LG