Dostupni linkovi

Čile: Klaus uzeo unikatnu olovku



Snimak češke televizije na kome se vidi kako češki predsednik Vaclav Klaus tokom državne posete Čileu "krade" penkalo, ima epilog u akciji Pošaljimo našem predsedniku pera da ne mora da krade.

U Čileu su se našli uvređeni zato što se Klaus branio da je uzeo samo običnu hemijsku olovku koja je i onako bila namenjena za poklon.

"Protokolarno penkalo bilo je umetnički unikat iz radionice čileanskih draguljara. Gravirano pero izrađeno je od poludragog kamena lapis lazuli", kazala je za današnje Pravo Paola Elbjet iz kancelarije čileanskog predsednika.

Pitanje novinara češkog dnevnika šta se radi sa tim penkalima posle potpisa sporazuma i da li su namenjeni za poklon, portparol čileanskog predsednika ignorisala je dužim ćutanjem.

Više od 1,5 milion ljudi od nedelje pogledalo je i zabavilo se video snimkom na JuTjubu na kome se vidi kako češki predsednik na konferenciji za novinare sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom, otvara kutiju sa penkalom, uzima ga, hitro spušta ruke pod sto da bi penkalo završilo u džepu njegovog sakoa.

Klausov portparol Radim Ohvat odmah je reagovao objašnjenjem da je to penkalo i onako bilo namenjeno Klausu kao poklon.

Kada su ga po povratku u Prag češki novinari upitali za "kleptomanski video snimak" češki predsednik je kazao da je to bila obična hemijska olovka.
XS
SM
MD
LG