Dostupni linkovi

Samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, Vučić se sreo sa Zelenskim


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rukuje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (levo), pored premijera Luksemburga Gzavijea Betela (u sredini) tokom samita Evropske političke zajednice u Bulboaki, Moldavija, 1. juna 2023.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rukuje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (levo), pored premijera Luksemburga Gzavijea Betela (u sredini) tokom samita Evropske političke zajednice u Bulboaki, Moldavija, 1. juna 2023.

Lideri 27 zemalja Evropske unije i 20 drugih evropskih zemalja su 1. juna na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji kako bi razgovarali o nizu pitanja, među kojima su i tenzije na severu Kosova, javlja agencija Rojters.

Na marginama samita šef spoljne politike EU Žozep Borelj (Joseph Borrell) sastaje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok Srbi i dalje protestuju na Kosovu zbog preuzimanja funkcija albanskih načelnika opština u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Uoči samita Borelj je poručio da oni koji izazivaju nasilje na severu Kosova moraju odgovarati za ta dela.

"Moram da insistiram da nasilje nije način. Nasilje se mora osuditi. I počinioci ovog nasilja moraju odgovarati", izjavio je Borelj uoči početka samita Evropske političke zajednice koji se održava u Moldaviji.

Evropski šef diplomatije je upozorio da treba izbegavati eskalaciju i nekoordinisane poteze. Borelj je prethodno, u sredu 31. maja, o situaciji na Kosovu razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) u Bratislavi.

Vučić sa liderima o stanju na Kosovu

Vučić je u međuvremenu u Moldaviji u razgovoru sa evropskim zvaničnicima u četvrtak rekao da će Beograd učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu, saopšteno je na njegovom službenom Instagram nalogu.

On je na marginama samita Evropske političke zajednice u Moldaviji 1.juna imao seriju sastanaka, među kojima i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen i sa predsednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.

"Razgovor o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje. Delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti“, saopštio je Vučić.

On se sreo i sa liderima Austrije, Grčke, Luksemburga, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Neformalni susret Vučić-Zelenski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je neformalno i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Fotografiju sa tog susreta Vučić je objavio na službenom Instagram profilu.

Nakon zajedničkog fotografisanja učesnika sastanka evropskih lidera u Moldaviji, Vučić je prišao i rukovao se sa Zelenskim koji je bio u društvu predsednika Vlade Luksemburga Betela Gzavijera, makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Vučić je sa Zelenskim razmenio nekoliko rečenica na povratku u zamak Mimi u kom se održava samit o bezbednosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Osmani u Moldaviji, optužila Srbiju za destabilizaciju Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani takođe boravi u Moldaviji, saopšteno je u Prištini. Najavljeno je da će o situaciji na severu Kosova govoriti i lideri EU i drugih evropskih zemalja.

Ona je za Reuters izjavila da Srbija mora prekinuti svoje aktivnosti usmerene na destabilizaciju Kosova kako bi okončala nasilje na severu zemlje.

Glavne teme samita

Pedeset lidera evropskih zemalja i Evropske unije, među kojima je i Srbija, nalaze se u moldavskom selu Bulboaka kod Kišinjeva, na drugom samitu Evropske političke zajednice. Radi se o neformalnom diplomatskom forumu osnovanom prošle godine na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tri glavne teme o kojima će biti reči na samitu su bezbednost, energija i povezanost, a činjenica da će se u glavnom gradu Moldavije okupiti 46 evropskih zemalja, po oceni francuskog predsedništva, jaka je politička poruka Moskvi, javlja Beta.

Na skupu, koji je najavljen kao najveći politički skup u istoriji Moldavije, učestvovaće predsednik Evropskog saveta, predsednice Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Očekuje se i dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela koji će na marginama skupa razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na severu Kosova.

Na samit je 1. juna stigao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predsednica Moldavije Maia Sandu rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom dolaska na samit Evropske političke zajednice u zamak Mimi u Bulboaki, Moldavija, u četvrtak, 1. juna 2023.
Predsednica Moldavije Maia Sandu rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom dolaska na samit Evropske političke zajednice u zamak Mimi u Bulboaki, Moldavija, u četvrtak, 1. juna 2023.

Domaćin je moldavska predsednica Maja Sandu.

Prvi samit izvan EU i na granici sa Ukrajinom

Akreditovano je više od 600 novinara iz cele Evrope, a kompleks zamka Mimi gde se sastanak održava okružuju jake snage bezbednosti. Zamak se nalazi u selu Bulboaka, na 35 kilometara od glavnog grada Kišinjeva i 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.

To je, kako su naveli organizatori, prvi samit u državi koja nije članica EU i koja se graniči sa Ukrajinom u kojoj traje rat, što je simbol podrške Moldaviji.

U Kišinjevu od srede ima dosta pripadnika policije na ulicama.

Prvi sastanak održan je prošle godine u Pragu, a naredni se održava u oktobru u Granadi.

Na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Kako je rečeno, "od početka je jasno" da je Evropska politička zajednica politički forum sa ciljem da se razgovara o pitanjima bezbednosti, regionalnim krizama i sada o ratu u Ukrajini, da joj se iskaže podrška.

XS
SM
MD
LG