Dostupni linkovi

Kosovo i Srbija međusobno se optužuju za tenzije na severu


Pripadnik KFOR-a čuva stražu kod zgrade opštine u Leposaviću
Pripadnik KFOR-a čuva stražu kod zgrade opštine u Leposaviću

Srbija mora prekinuti svoje aktivnosti usmerene na destabilizaciju Kosova kako bi okončala nasilje na severu zemlje, izjavila je u četvrtak 1. juna predsednica Kosova Vjosa Osmani.

"Izazov dolazi iz Srbije, zemlje koja još uvijek mora prihvatiti svoju prošlost", rekla je Osmani za novinsku agenciju Reuters.

"Situacija je napeta, ali moramo se pobrinuti za obnovu vladavine prava na Kosovu i shvatiti da pretnja dolazi od srbijanskog poricanja postojanja Kosova kao suverene države", rekla je.

Osmani je rekla i da Srbija aktivno podupire "ilegalne strukture" na Kosovu za destabilizaciju zemlje iznutra.

Kosovske vlasti za situaciju na severu zemlje, naseljenim većinom Srbima, optužuju "srpske kriminalne bande" u režiji Beograda.

"Predsednik Vučić mora prestati podržavati kriminalne skupine ako stvarno želi mir", rekla je Osmani i dodala da to on još nije pokazao.

Vučić je okrivio premijera Kosova Aljbina Kurtija.

On je u četvrtak pozvao kosovske vlasti da povuku, kako ih je nazvao, "navodne gradonačelnike" iz opština na severu, kako bi se smanjile tenzije koje su izazvale nasilje.

Govoreći po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, Vučić je rekao da bi takav korak bio "najsnažniji potez" za rešavanje krize.

U objavi na svom Instagram profilu Vučić je rekao da ne očekuje lake sastanke s evropskim čelnicima u Moldaviji.

"Važno je da nastojimo održati mir i stabilnost", rekao je između ostalog srbijanski predsednik.

Čelnici 27 zemalja Evropske unije i 20 drugih evropskih zemalja sastaju se 1. juna u Kišinjevu u Moldaviji kako bi razgovarali o nizu pitanja, među kojima su i napetosti na severu Kosova, javlja novinska agencija Reuters.

Očekuje se da će se tamo šef vanjske politike EU Josep Borrell sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell se dan ranije u Bratislavi susreo s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Borrell je rekao da je u sredu u Slovačkoj zamolio kosovskog premijera da odigra svoju ulogu u deeskalaciji krize, dodajući da se nada da će istu poruku preneti srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u Moldaviji.

"Dosegli smo tačku u kojoj je imperativ da alarmantni nivoi nasilja viđeni ranije ove sedmice odmah prestanu. Neuspeh da to učinimo mogao bi dovesti do vrlo opasne situacije", rekao je.

Samit u Moldaviji dotaknut će se i brojnih strateških pitanja, od energetike do kibernetičke sigurnosti i migracija.

XS
SM
MD
LG