Dostupni linkovi

Odgođena rasprava o Sjevernoj Makedoniji u odboru Evropskog parlamenta


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kučuk pozvao je u svom Izvještaju i na makedonski nacionalni konsenzus o integraciji u EU.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kučuk pozvao je u svom Izvještaju i na makedonski nacionalni konsenzus o integraciji u EU.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) odgodio je glasanje o Izvještaju o napretku Sjeverne Makedonije izvjestioca EP za tu zemlju, bugarskog europarlamentarca Ilhana Kučuka, prenosi MIA.

Izvještaj o Sjevernoj Makedoniji, pripremljen na osnovu prethodno sačinjenog Izvještaja Evropske komisije, bio je predviđen kao peta tačka sjednice ovog odbora 24. maja.

"Tačka broj 5 trebalo je da bude glasanje o Izvještaju o Sjevernoj Makedoniji. To je odgođeno, pa nema potrebe da se o tom pitanju raspravlja", rekao je na sjednici predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister.

U Izvještaju o napretku, koji je europarlamentarac Kučuka pripremio nakon Izvještaja EK, 2030. godina se pominje kao datum kada Sjeverna Makedonija treba da ispuni uslove za članstvo u EU.

Na Izvještaj je, međutim, podneseno 320 amandmana, od kojih je 50 bugarskih europoslanika, koje bi trebalo da razmotre članovi Odbora za vanjske poslove.

Šef diplomatije Bujar Osmani je 23. maja rekao da su na sve amandmane date pisane reakcije, te da će glasanje biti odgođeno.

"U potpunosti smo uključeni, počevši od moje prošlomjesečne posjete kada sam se sastao sa zastupnicima EP, koji su svi uključeni u rezoluciju. Na svaki od predloženih amandmana dali smo pisane reakcije, razgovarali smo sa svim zemljama članicama u vezi prijedloga", naveo je Osmani.

Kako je rekao, "glasanje će vjerovatno biti odgođeno za nedelju dana, što ostavlja više prostora, ali naravno da poslanici imaju priliku da predlože amandmane".

Upitan da prokomentariše navode zvanične Sofije o "govoru mržnje pod pokroviteljstvom države", Osmani je rekao da toga u Sjevernoj Makedoniji nema i da će se, ako neko pronađe dokaz, izviniti.

Na dnevnom redu sjednice AFET-a je i glasanje o Izvještaju o napretku Albanije.

U nacrtu rezolucije Ilhana Kučuka, kreatori politike u Sjevernoj Makedoniji pozvani su da podstaknu nacionalni konsenzus o integraciji u EU, kako bi zemlja mogla ispuniti kriterije za članstvo u Uniji do 2030. godine.

Donosioci političkih odluka u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji pozvani su da preuzmu zajedničku odgovornost i obnove pozitivnu agendu između dvije zemlje u duhu Ugovora o prijateljstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije u aprilu je odbacilo mogućnost da se Bugarska uključi u proces ustavnih promjena u toj zemlji, navodeći da je to unutrašnje pitanje.

To je saopšteno nakon što je šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov rekao da Sofija želi da se uključi u proces izmjena Ustava Sjeverne Makedonije radi uvođenja makedonskih Bugara u najviši pravni akt.

Prethodno je u martu šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) u Skoplju nakon sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem izjavila da promjena Ustava ne smije da postane kost političkog razdora.

Sjeverna Makedonija ima riječ EU i neće vas ostaviti na cjedilu, ali ustavne promjene moraju da se provedu što je prije moguće kako zemlja ne bi pala na ovoj ključnoj prepreci, poručila je njemačka ministarka.

XS
SM
MD
LG