Dostupni linkovi

Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića
Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića

Jakov Milatović novi predsjednik Crne Gore

  • Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore
  • Osvojio je oko 60, a Milo Đukanović oko 40 posto glasova
  • U drugom krugu glasalo je 70,7 odsto birača
  • Pravo glasa imalo je 542.154 birača
  • Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema
00:31 3.4.2023.

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore.

Sve naredne vijesti, reakcije i analize pratite na našoj stranici i nalozima na društvenim mrežama.

Zatvaramo blog uživo. Hvala što ste nas pratili.

23:56 2.4.2023.

Ko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore?

Ko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

23:41 2.4.2023.

Profesor Garčević: Pobjeda Milatovića očekivana, slijedi faza neizvjesnosti

Pobjeda Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima je očekivana ali Crna Gora ulazi u fazu neizvjesnosti, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu.

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović osvojio je 60 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Garčević Milatovićev pokret Evropa sad vidi kao političkog igrača koji nije ni politički, niti ideološki jedinstven.

"U njoj imamo ljude koji su veoma nacionalistički nastrojeni a imamo i one koji, makar na retoričkoj ravni, imaju evropsku i evroatlantsku agendu.Uticaj Srpske pravoslavne crkve na politički život u Crnoj Gori nastaviće da jača jer će partije koje će doći na vlast u junu, nakon parlamentarnih izora, bit otvorene za takav uticaj".

Pokret Evropa sad će, smatra on, nastaviti da raste i najvjerovatnije će dobiti parlamentarne izbore 11. juna i premijera:

"Treba sačekati da vidimo da li će i koliko ova 'evroatlantska' struja u Evropa sad uspjeti da se nametne. Osim toga, sada kad nema Mila Đukanovića, koalicije će se lakše formirati, a teže održati"

Smatra da će DPS Mila Đukanovića nastaviti da pada u narednim mjesecima.

"Najvjerovatnije na parlamentarnim izborima 11. juna DPS po prvi put posle 30 godina neće biti pojedinačno najjača partija. Ako se duboko ne reformišu moguće su unutarpartijske podjele koje mogu voditi i rascjepu stranke", navodi Garčević.

Uzrok pada DPS-a je, smatra on, u tome što se nije reformisao, niti je mijenjao retoriku.

"Promovisanje identitetskih pitanja kroz forsiranje ekskluzivnog crnogorstva je odbilo mnoge bivše glasače DPS. Partija nije naučila mnogo iz poraza 2020. i poraza na lokalnim izborima a građani DPS doživljavaju kao simbol korupcije", navodi Garčević.

Garčević naglašava da novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u predizbornim obraćanjima nije mnogo vremena posvetio EU.

"Pokret Evropa sad je zapravo ponudila jednu novu vrstu populizma u regionu obećanjima o boljem životu i argumentima protiv dugogodišnje vlasti, izbjegavajući teme koje su osjetljive i po kojima je Crna Gora podijeljena. Kada se osvoji vlast, takva politika više nije moguća", naglašava Garčević.

Komentarišući kako će se pobjeda Milatovića odraziti na spoljnopolitički kurs Crne Gore, Garčević kaže da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dati određeno vrijeme pokretu Evropa sad da vide o kakvom se profilu partije radi.

23:07 2.4.2023.

Slavlje pobjede Jakova Milatovića u Podgorici

Slavlje u Podgorici uz trobojke i Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG