Dostupni linkovi

Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića
Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića

Jakov Milatović novi predsjednik Crne Gore

  • Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore
  • Osvojio je oko 60, a Milo Đukanović oko 40 posto glasova
  • U drugom krugu glasalo je 70,7 odsto birača
  • Pravo glasa imalo je 542.154 birača
  • Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema
22:50 2.4.2023.

Milatović: Pobjeda koja se čekala 30 godina!

"Večeras je noć koju smo čekali više od 30 godina, ovo je pobjeda pomirene Crne Gore", rekao je novi predsjednik Cne Gore Jakov Milatović u prvom postizbornom govoru.

Jakov Milatović na pobjedničkoj bini sa liderima parlamentarne većine.
Jakov Milatović na pobjedničkoj bini sa liderima parlamentarne većine.

Uz Milatovića na pobjedničkoj bini bio je biši premijer Zdravko Krivokapić i lideri parlamentarne većine: proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić, premijer Dritan Abazović, sa partijskim funkcionerima.

Milatović je rekao da je Crna Gora rekla zbogom "prevaziđenom režimu Đukanovića" i napravila korak ka evropskoj Crnoj Gori.

"Rekli smo zbogom kriminalu i korupciji. Ovo je istorijski dan za sve, pozivam sve da dostojanstveno slave", naglasio je.

Milatović je obećao da će u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju:

"Nikada više iz Crne Gore neće ici trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana i našim komšijama. Želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu."

22:15 2.4.2023.

Đukanović čestitao Jakovu Milatoviću

Dosadašnji predsjednik Milo Đukanović čestitao je protivkandidatu Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima.

Milo Đukanović na pres konferenciji nakon odžanih predsjedničkih izbora.
Milo Đukanović na pres konferenciji nakon odžanih predsjedničkih izbora.

"Crna Gora je izabrala i taj izbor poštujem. Neka bude uspješan predsjednik. Ako bude tako i Crna Gora će biti uspješna država čime će se kretati ka svom cilju", poručio je Đukanović.

Kako je naveo, svojom kandidaturom želio je da pokaže odgovornost prema nacionalnim intereseima:

"Nekad pobjeđujete na izborima, nekad izgubite."

Đukanović je najavio da pripremu za parlamentarne izbore koji su zakazani za 11. jun navodeći da se Crna Gora nalazi u institucionalnoj krizi:

"Crna Gora nažalost nema Vladu, ima zalutale institucije, što se pokazalo i u ovom izbornom procesu. Jako je važno da Crna Gora poslije 11. juna dobije vladu koja će je odgovorno voditi do evropskog cilja", rekao je Đukanović.

21:57 2.4.2023.

Prve čestitke Milatoviću od predstavnika Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović čestitali su Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Srpska članica i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je kazala da je uvjerena da će pobjeda Jakova Milatovića doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa, te da će otvoriti nove perspektive za partnerstvo i saradnju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se nada da Milatović Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta, "i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je pobjedu Jakovu Milatoviću na predsjedničkim izborima.

"Radujem se saradnji sa Milatovićem kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu Crne Gore", napisao je Varhelji na Tviteru.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar na Tviteru je poručila da se "raduje sjajnoj saradnji i zajedničkom angažmanu na jačanju evropskog puta Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana."

21:52 2.4.2023.

Slavlje pristalica Jakova Milatovića

Pristalice Jakova Milatovića, novog predsjednika Crne Gore, slave na ulicama Podgorice, Nikšića, Kotora, vatrometima, kolonama auta iz kojih se dominantno vijore trobojke.

U Beranama je razvijena srpska zastava sa ocilima dužine 120 metara.

Veliki broj je okupljen i ispred Hrama Srpske pravoslavne Crkve u Podgorici.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG