Dostupni linkovi

Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića
Slavlje ispred hrama SPC u Podgorici nakon pobjede Milatovića

Jakov Milatović novi predsjednik Crne Gore

  • Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore
  • Osvojio je oko 60, a Milo Đukanović oko 40 posto glasova
  • U drugom krugu glasalo je 70,7 odsto birača
  • Pravo glasa imalo je 542.154 birača
  • Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema
08:01 2.4.2023.

Drugi krug predsjedničkih izbora

Kandidati na predsjedničkim izborima Jakov Milatović i Milo Đukanović, ilustrativna fotografija
Kandidati na predsjedničkim izborima Jakov Milatović i Milo Đukanović, ilustrativna fotografija

Dobrodošli u blog uživo Radija Slobodna Evropa. Pratimo predsjedničke izbore u Crnoj Gori. Ostanite sa nama.

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora.

Građani biraju između Mila Đukanovića, aktuelnog predsjednika i kandidata Demokratske partije socijalista i Jakova Milatovića, kandidata Pokreta Evropa sad.

Biračka mjesta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se 20 časova. Pravo glasa ima 542.154 birača. U prvom krugu je glasalo 341.551 birača, odnosno 63,6 odsto građana.

Đukanović je osvojio 119.673 glasa, odnosno 35,37 odsto, a Milatović 97.858 glasova, odnosno 28,92 odsto.

Ovo je redosljed predsjedničkih kandidata na glasačkim listićima:

1. Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore

2. Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad

U susret drugom krugu, podršku Đukanoviću dale su: Socijaldemokrate, Socijaldemokrtaska partija, Bošnjačka stranka i dio nacionalnih partija Albanaca.

A Milatoviću, čija partija nema parlamentarni status, stigla je podrška od: Demokratskog fronta, Demokrata, Građanski pokret URA i Socijalističke narodne partije.

Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Izbore prate strani posmatrači - misija OEBS/ODIHR-a, predstavnici Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope a od domaćih nevladine organizacije - Centar za monitoring (CEMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koje decenijama prate izborne procese.

Predsjednik Crne Gore bira se na petogodišnji mandat.

Izborni proces je završen tek kada Ustavni sud odluči o (ukoliko ih ima) izbornim žalbama nakon čega DIK-a proglašava konačne rezultate izbora.

Izbori se održavaju u trenutku političke i institucionalne krize. U poslednje dvije i po godine, od parlamentarnih izbora avgusta 2020., smijenjene su dvije vlade, a parlamentarna većina nije uspjela da dogovori formiranje treće.

Đukanović je ukazom 16. marta raspustio aktuelni saziv Skupštine, a dan kasnije, raspisao vanredne parlemantarne izbore za 11. jun ove godine.

08:18 2.4.2023.

Do osam sati glasalo 2,9 posto birača

Kako navode iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati ujutro, odnosno u prvom satu glasanja svoj glas je dalo 2,9 posto, odnosno 15.480 birača.

Isti broj birača izašao je u ovom istom periodu i u prvom krugu glasanja.

08:50 2.4.2023.

Crna Gora: Đukanović ili Milatović?

U drugom krugu predsjedničkih izbora Crna Gora bira između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. Prvi, aktuelni šef države je 33 godine na čelnim državnim funkcijama. Drugi, bivši ministar, u politici je tri godine. No, godine i politički staž, samo su dio razlika između dvojice kandidata. Pogledajte u videu.

Crna Gora: Đukanović ili Milatović?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
09:18 2.4.2023.

Glasalo 6,8 posto

Kako navode iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do devet sati ujutro, odnosno u prvom satu glasanja svoj glas je dalo 6,8 posto birača. U prvom krugu glasanja do ovog perioda izašlo je malo više građana, odnosno sedam posto, dok je na posljednje održanim predsjedničkim izborima 2018. godine do ovog momenta glasalo 6,4 posto.

Detaljnije: na sjeveru zemlje glasalo je 6,1 posto, u centru 7,9 posto, dok je na jugu do sada glasalo 5,7 posto građana.

Iz Centra za monitoring i istraživanje CeMI kažu da je do 9 sati izašlo 6,6 posto građana. Prema njihovim podacima u Podgorici do 9 sati glasalo je 7,5 posto, u Nikšiću 8,8 posto, u Baru 5,5 posto, Bijelom Polju 6,2 posto građana.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG