Dostupni linkovi

Crna Gora će izručiti 'kralja kriptovaluta'


Privođenje Hyeong Do Kwona u Podgorici 24. marta 2023. godine.
Privođenje Hyeong Do Kwona u Podgorici 24. marta 2023. godine.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države traže da im Crna Gora izruči Hyeong Do Kwona, osumnjičenog za prevaru u vrijednosti od 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Kako je saopštio ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, diplomatski predstavnici Južne Koreje su uručili crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova molbu za izručenje Hyeong Do Kwon i Joon Hon Changa koji su 23. marta uhapšeni na aerodromu u Podgorici.

Ministar pravde Marko Kovač (desno).
Ministar pravde Marko Kovač (desno).

On je rekao da su ranije izručenje Do Kwona zatražile i Sjedinjene Američke Države.

"Postojanje međunarodne potjernice protiv ovih lica i dostavljanje molbe za izručenje stvara podlogu da se protiv okrivljenih vodi ekstradicioni postupak koji se smatra započetim", rekao je Kovač.

On nije mogao da precizira kada će i kojoj zemlji okrivljeni biti izručeni, dodajući da to zavisi od težine izvršenja krivičnog djela, mjesta izvršenja, državljanstva osumnjičenih, redosljeda dostavljanja zahtjeva za izručenje.

Nakon hapšenja Do Kwona i Hon Changa, oni su osumnjičeni za falsifikovanje isprava zbog čega im je Osnovni sud u Podgorici odredio pritvor.

Od dinamike postupka koji se vodi pred Osnovnim sudom, zavisi kada će biti saslušani u Višem sudu u predmetu zbog ekstradicije, vezano za međunarodnu potjernicu NCB INTERPOL-a Seul.

SAD i Južna Koreja su, rekao je Kovač, tražile i računare zaplijenjene od Do Kvona i Hon Changa.

Do Kwona potražuje Južna Koreja zbog prevare u vrijednosti od 40 milijardi dolara, za koju je okrivljen nakon propasti njegovih kriptovaluta Terra i Luna.

Hapšenje i pritvor

Do Kwon je uhapšen na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putne isprave. On i Joon Hon Chang su prilikom pasoške kontrole na privatnom letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Tom prilikom kod njih su nađene i oduzete lažne putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije.Po nalogu Tužilaštva oduzeta su im 3 lap topa i 5 mobilnih telefona.

Osnovni sud u Podgorici im je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer su kako je navedeno "strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru, te da im se ne može nesumljivo utvrditi identitet".

Na pitanja Radija Slobodna Evropa kako je i u koju svrhu Do Kwon ušao u Crnu Goru, ko mu je pomogao i kuda se kretao, Kovač je odgovorio da je riječ o operativnim podacima.

"Mi ih sada nemamo. Moguće da će ta pitanja biti tretirana prilikom vođenja krivičnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici", rekao je Kovač.

Sud odbio žalbe na pritvor

Žalbe branilaca Do Kwona i Hon Changa kojima je traženo da im se ukine pritvor Osnovni sud u Podgorici odbacio je kao neosnovane 29.marta.

Kako je iz Suda obrazloženo, žalbe na određivanje pritvora su neosnovane jer sud smatra da postoji opasnost od bjekstva jer se se radi o stranim državljanima "koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost".

"Od njih je privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, za njima je raspisana Interpolova potjernica, što sve ukazuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli lako napustiti Crnu Goru", ocijenilo je Vijeće suda.

Jedan od najtraženijih u svijetu na saslušanju u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Ko sve traži Do Kwona?

Inače, za Do Kvonom je izdat nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta Terra srušila i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik, doživjela kolaps sredinom prošle godine.

Ministar crnogorske policije Filip Adžić je 23. maja nakon objave o hapšenju u Crnoj Gori, rekao da Do Kwona osim Južne Koreja potražuju Sjedinjene Države i Singapur.

Tokom prošle godine, postojale su sumnje da se Do Kwon jedno vrijeme krio i u Srbiji, ali ti navodi nikada nisu bili potvrđeni.

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa (RSE) Do Kwon je jedan osnivača kompanije Teraform Labs koja je razvijala efikasniji sistem plaćanja koristeći blokčejn tehnologije.

Osim kripto valute Terra, stvorena je i Luna. Obje su propale u maju prošle godine, kada njihove cijene pale skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište.

Nakon propasti kompanije Do Kwona, svjetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu.

Zbog toga su južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

Kripto valuta je privukla 40 miliona korisnika kada je lansirana u januaru 2018. godine", navodi se u kratkoj biografiji Do Kvona na sajtu Forbsa.

XS
SM
MD
LG