Dostupni linkovi

Crnogorski sud odredio pritvor kralju kripto valuta iz Južne Koreje


Privođenje Do Kvona u Osnovni sud , Podgorica 24. mart
Privođenje Do Kvona u Osnovni sud , Podgorica 24. mart

Južnokorejskim državljanima Do Kvonu i Hon Čand Junu određen je pritvor zbog mogućnosti bjekstva i osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave, saopšteno je u petak uveče, 24. marta iz Osnovnog suda u Podgorici.

"Pritvor je određen osumnjičenima zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva budući da su isti strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru, te da se istima na nesumnjiv način ne može utvrditi identitet", navode iz Osnovnog suda.

Podsjetili su da su prilikom pasoške kontrole na graničnom prelazu Aeorodrom Podgorica od osumnjičenih oduzete putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije i to prilikom ukrcavanja na letu za Dubai.

Pritvor po ovom rješenju osumnjičenima može trajati najduže trideset dana, navode iz Osnovnog suda.

Prethodno im je u Upravi policije utvrđen identitet.

Do Kvon i Hon Čand Jun zadržani su nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu a, kako je najavljeno iz policije, protiv obojice će biti podnijeta krivična prijava za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Podsjetimo, oni su uhapšeni na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja putne isprave jer su prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Jedan od najtraženijih u svijetu na saslušanju u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Nakon postupka pred Osnovnim sudom za falsifikovanje, oni će biti sprovedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici vezano za međunarodnu potjernicu NCB INTERPOL-a Seul.

Inače, za Do Kvonom je izdat nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta Terra srušila. On se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara nakon što je propala kompanija čiji je suosnivač.

Do Kvon je u Crnoj Gori boravio sa lažnim dokumentima, sa Hon Čand Junom, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radio Slobodna Evropa poslala je upit američkim institucijama da li će tražiti njihovo izručenje.

Tokom prošle godine, postojale su sumnje da se Do Kwon jedno vrijeme krio i u Srbiji, ali ti navodi nikada nisu bili potvrđeni.

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa (RSE) Do Kwon je jedan osnivača kompanije Teraform Labs. Kompaniju je osnovao, navodi Forbs, koristeći blokčejn tehnologije "kako bi razvio efikasniji sistem plaćanja".

Kripto valuta je privukla 40 miliona korisnika kada je lansirana u januaru 2018. godine", navodi se u kratkoj biografiji Do Kvona na sajtu Forbsa.

XS
SM
MD
LG