Dostupni linkovi

Obeležene dve decenije od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića


Članovi Vlade Srbije predvođeni premijerkom, kao i bivši saradnici različitim skupovima su obeležili dve decenije od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Đinđić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade 12. marta 2003. godine u Beogradu, a za atentat su osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić položila je venac na mestu na kojem je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića. Polaganju venca su prisustvovali ministri i članovi Vlade Srbije.

Demokratska stranka (DS), čiji je predsednik bio Đinđić, organizovala je šetnju do Novog groblja, gde su položili cveće i vence na njegovom grobu u Aleji velikana.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je vlast predvođena Srpskom naprednom strankom "samo verbalno" preuzela politiku evropskih integracija koju je pre 20 godina zacrtao premijer Zoran Đinđić.

"Osim verbalnog pozivanja na politiku Zorana Đinđića, u praksi su mnogo bliži politici 90-tih godina (prošlog veka) nego onom na šta se pozivaju", rekao je Lutovac agenciji Beta 12. marta, povodom godišnjice ubistva premijera Đinđića.

Dodao je da DS nastavlja politiku koju je započeo Đinđić, što znači da se zalaže za pravdu u društvu i da "nedovršena država", kako je Đinđić okarakterisao stanje u Srbiji nakon 2000. godine kada je postao premijer, postane "dovršena država".

Počast ubijenom premijeru Srbije na Novom groblju odali su njegova supruga Ružica Đinđić i članovi porodice, kao i najbliži prijatelji i saradnici.

Među njima su mnogi nekadašnji članovi DS-a, poput aktuelnog predsednika Stranke slobode i pravde (SSP), Dragana Đilasa, Borka Stefanovića i Čedomira Jovanovića.

Bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke, Boris Tadić, ocenio je da je Đinđić ključna ličnost petookrobarskih promena 2000. godine, a time, kako je naveo, "modernizacije i demokratizacije koju je taj dan doneo Srbiji".

Počast Zoranu Đinđiću odali su i republički poslanik opozicione koalicije Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović, kao i članovi pokreta Ne davimo Beograd.

Nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića zadužen za resor urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac je izjavio da bi Srbija danas bila deo Evopske unije i spadala u red srednje razvijenih evropskih zemalja da Đinđić nije surovo ubijen na radnom mestu.

Šumarac je povodom 20 godina od ubistva srpskog premijera, kazao agenciji Beta da je vlada Zorana Đinđića za manje od dve i po godine koliko je trajala, vratila Srbiju u sve međunarodne institucije iz kojih je bila izbačena za vreme Slobodana Miloševića i radikala.

"Posle bombardovanja 1999. uspela je da rekonstruiše preko 100 porušenih mostova i popravi ili izgradi na hiljade kilometara puteva. Inflaciju od 1.000 odsto je u najkraćem vremenskom periodu svela na razumnu meru, uspela je da otpiše dug prema Pariskom klubu, da vrati sve zaostale penzije i socijalna dugovanja najugroženijim građanima Srbije i da počne da vraća opljačkanu deviznu štednju", rekao je Šumarac.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je na svojim društvenim mrežama napisao da je Đinđić bio njegov "prijatelj i saborac".

"Da je živ, drugačije bi danas izgledali i Srbiji i region. Zoran bi ostvario svoj politički i životni cij: Srbija bi već bila članica EU. Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana", napisao je, pored ostalog, Đukanović.

Akcija 'Sablja'

Atentat na Đinđića izvršili su pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO). Ubijen je iz snajpera ispred zgrade vlade u Beogradu.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine. Policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Nalogodavci do danas nisu pronađeni.

O Zoranu Đinđiću

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Na tu funkciju biran je i jula 1998. i februara 2000. godine.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.

Papandreu za RSE: Đinđić je bio 'srpski Kenedi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:21:15 0:00
XS
SM
MD
LG