Dostupni linkovi

Bajden: Neću se izvinjavati zbog obaranja kineskog balona, ali ne želimo hladni rat


Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u četvrtak, 16. februara, da očekuje da će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o balonu koji je američka vojska oborila zbog sumnje da je poslat da špijunira.

U prvom detaljnijem obraćanju o kineskom balonu i tri neidentifikovana objekta, koje su oborili američki lovci, Bajden nije precizirao kada će razgovarati sa Sijem, ali je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju diplomatski angažman sa Kinom o tom pitanju.

"Ne želimo novi hladni rat", dodao je.

"Očekujem da ću razgovarati sa predsednikom Sijem, nadam se da ćemo razrešiti to pitanje, ali se neću izvinjavati što je balon oboren", rekao je Bajden povodom primedbi iz Pekinga.

Nakon govora, rekao je za NBC Nevs: "Mislim da je poslednja stvar koju Si želi da suštinski prekine odnos sa Sjedinjenim Državama i sa mnom".

Kina navela da je balon od 200 stopa (60 metara) pratio vremenske prilike, ali Vašington ističe da je to očigledno bio balon za nadzor sa masivnim stajnim trapom koji sadrži elektroniku.

Bajden, koji je dao malo javnih komentara o najezdi vazdušnih objekata koja je počela uočavanjem kineskog balona, prekinuo je ćutanje nakon što su kongresmeni zatražili više informacija o incidentima, koji su zbunili mnoge Amerikance.

Rekao je da američka obaveštajna zajednica još uvek pokušava da sazna više o tri neidentifikovana objekta: jednom koji je oboren iznad Aljaske, jednom iznad Kanade i trećem koji je pao u jezero Huron. Administracija je saopštila da su oboreni jer su predstavljali pretnju za civilno vazduhoplovstvo.

"Još ne znamo tačno koja je bila namena bila ova tri objekta, ali trenutno ništa ne sugeriše da su povezani sa kineskim špijunskim programom ili da je reč o letelicama za izviđanje iz bilo koje druge zemlje," rekao je Bajden.

Obaveštajna zajednica veruje da su predmeti "najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreativnim ili istraživačkim institucijama", rekao je Bajden.

On je istakao da su možda bili primećeni zbog radara koji je poboljšan kao odgovor na kineski balon.

Bajdenovi komentari usledili su nakon izveštaja da je kineski balon, oboren 4. februara nakon što je prešao kontinentalne Sjedinjene Države, prvobitno imao putanju koja bi ušla preko Guama i Havaja, ali da je zbog snažnih vetrova skrenuo sa kursa.

Zbog ovog incidenta američki državni sekretar Entoni Blinken je odložio posetu Pekingu početkom februara, planirane zbog nastojanja obe strane da stabilizuju ionako teške odnose.

Blinkenovo planirano prisustvo na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ovog vikenda izazvalo je spekulacije da bi tamo mogao da se sastane sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem.

Vošington post je u utorak objavio da su američke vojne i obaveštajne agencije pratile balon od trenutka kada je poleteo sa kineskog južnog ostrva Hainan.

Oboren je kod obale Južne Karoline. Američki kongresmeni kritikovali su Bajdenovu administraciju jer je pustila da balon prvo pluta širom zemlje, uključujući i blizu osetljivih vojnih baza.

Upitan unapred o Bajdenovim primedbama, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak je još jednom nazvao oboreni balon "bespilotnim civilnim vazdušnim brodom“ i rekao da je njegov ulazak u vazdušni prostor SAD "izolovani" incident.

"SAD bi trebalo da budu spremne na kompromis sa Kinom, upravljaju razlikama i na odgovarajući način rešavaju izolovane, neočekivane incidente kako bi izbegli nesporazume i pogrešne procene, i tako promovisali povratak američko-kineskih odnosa na zdrav i stabilan razvojni put", rekao je portparol Vang Venbin.

Peking je kritikovao Vašington zbog preterane reakcije obaranjem balona i upozorio na "protivmere protiv relevantnih američkih entiteta koje podrivaju suverenitet i bezbednost Kine".

Kina je u četvrtak stavila Lockheed Martin Corp i jedinicu Raitheon Technologies Corp na "listu nepouzdanih subjekata" zbog prodaje oružja Tajvanu, zabranivši im uvoz i izvoz u Kinu u svojim najnovijim sankcijama protiv američkih kompanija.

Lockheed pravi borbeni avion F-22 Raptor koji je leteo u misiji obaranja kineskog balona, a Raitheon pravi raketu AIM-9Ks Sidevinder koja ga je raznela.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG