Dostupni linkovi

Peking odbio poziv Pentagona prije obaranja 'špijunskog balona', navodi ministarstvo odbrane SAD


Pogođeni kineski balon pada u Atlantski okean nedaleko od obale Južne Karoline, 4. februar 2023.
Pogođeni kineski balon pada u Atlantski okean nedaleko od obale Južne Karoline, 4. februar 2023.

Peking je odbio zahtjev za razgovor između šefa Pentagona Lloyda Austina i njegovog kolege na dan kada je američki ratni avion oborio navodno kineski balon za nadzor, rekao je američki glasnogovornik u utorak, 7. februara.

"U subotu, 4. februara, odmah nakon poduzimanja radnji za obaranje balona Narodne Republike Kine, podnesen je zahtjev za sigurnim pozivom između sekretara Austina i ministra nacionalne odbrane NRK-a Wei Fenghea," izjavio je u saopštenju brigadni general Ministarstva odbrane SAD Pat Ryder.

"Nažalost, naš zahtjev je odbijen. Naša predanost otvorenim linijama komunikacije će se nastaviti", dodao je Ryder.

Kina kaže da je balon bio letjelica za promatranje meteoroloških uslova bez vojne namjene, ali Washington ga je opisao kao sofisticirano špijunsko vozilo na velikim visinama.

Nakon što je polako preletio centralne dijelove Sjedinjenih Država, navodno iznad nekoliko strogo tajnih vojnih lokacija, balon je krenuo putanjom iznad istočne obale.

Američki borbeni avion oborio je balon u subotu (4. februara) nedaleko od obale iznad Atlantika, a snage mornarice i obalne straže trenutno izvlače ostatke za obavještajnu analizu.

Kina kaže da će 'zaštititi svoje interese' zbog obaranja balona iznad SAD

Kina je u utorak, 7. februara rekla da će "odlučno štititi svoja legitimna prava i interese" zbog toga što su Sjedinjene Držabe oborile navodni 'špijunski balon', dok se odnosi između dvije države dodatno pogoršavaju.

Balon je bio razlog zbog kojeg je američki državni sekretar Antony Blinken otkazao dugo očekivanu posjetu Pekingu.

Kina tvrdi da je to bio civilni balon korišten za meteorološka istraživanja, ali je odbila da navede kojem vladinom tijelu ili kompaniji pripada.

Glasnogovornica ministarstva inostranih poslova Mao Ning 7. februara je ponovila da "letjelica bez posade" nije predstavljala prijetnju i da je slučajno ušla u američki vazdušni prostor.

Mao je kritikovala SAD zbog pretjerane reakcije umjesto usvajanja "smirenog, profesionalnog" pristupa, te zbog upotrebe sile pri spuštanju balona u subotu (4. februara) u Atlantski okean nedaleko od obale SAD-a.

Upitana želi li Kina da joj se vrate ostaci srušenog balona, samo je ponovila da balon "pripada Kini".

"Balon ne pripada SAD-u. Kineska vlada nastaviće odlučno štititi svoja legitimna prava i interese", rekla je Mao na dnevnom brifingu ne dajući dodatne pojedinosti.

Stav Pekinga znatno je očvrsnuo nakon iznenađujuće blage prve reakcije u petak (3. februara), u kojoj je prisustvo balona opisano kao nezgoda. Peking je tada izrazio "žaljenje" što je balon ušao u vazdušni prostor Sjedinjenih Država.

Kasnije izjave imale su čvršći ton, sličan onom koji se koristi za suočavanje sa SAD-om oko pitanja od Tajvana do trgovine, tehnoloških ograničenja i kineskog polaganja prava na Južno kinesko more.

Kina kaže da je protestno pismo američkoj ambasadi u Pekingu, optužujući Washington da je "očito pretjerao i ozbiljno prekršio duh međunarodnog prava i međunarodne prakse".

Napetosti između SAD-a i Kine izazvale su duboku zabrinutost u Washingtonu i među američkim saveznicima.

Zabrinutost se tiče toga da bi direktni sukob mogao imati jak negativan uticaj na globalnu ekonomiju, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, u kojoj je Kina uglavnom stala na stranu Moskve.

Baloni za koje se sumnja ili je potvrđeno da su kineski uočeni su iznad zemalja od Japana do Kostarike. Tajvanski mediji izvijestili su da su misteriozni bijeli baloni uočeni iznad ostrva najmanje tri puta u posljednje dvije godine.

To je posebno zabrinjavajuće jer Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija koja treba da se stavi pod njenu kontrolu silom ako je potrebno i rutinski šalje ratne brodove i vojne avione u zonu protivvazdušne odbrane ostrva i preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Veličina kineskog balona u SAD-u, kao i oprema pričvršćena na njega, izazvali su intenzivna nagađanja o svrsi. Zajedno s Washingtonom, većina sigurnosnih stručnjaka odbacila je tvrdnje Pekinga da je balon bio namijenjen za meteorološke, a ne za špijunske potrebe.

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG