Dostupni linkovi

Sukob ultradesničara i policije sa srpske strane prelaza Jarinje


Ultradesničari iz Srbije se sukobili sa policijom na Jarinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Ultradesničari iz Srbije se sukobili sa policijom na Jarinju

Grupa ultradesničara iz Srbije okupila se 18. decembra kod graničnog prelaza Jarinje gde ih je na nekoliko desetina metara od punkta zaustavio kordon policije.

U jednom trenutku okupljeni su probili policijski kordon i uspeli da priđu bliže graničnom prelazu Srbije i Kosova ali ih je tu sačekao drugi policijski kordon. U tim trenucima došlo je do hoškanja između policije i demonstranata.

Skup dolazi na poziv ultradesničarske neformalne grupe "Narodna patrola" predvođene Damjanom Kneževićem.

Okupljeni ispred policijskog kordona puštaju nacionalističke pesme o Kosovu i Srbiji i uzvikuju parole, među kojima i "Kosovo je srce Srbije".

Okupljanje dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Srbije i Kosova koje su kulminirale 10. decembra 2022. nakon što su Srbi na sveveru Kosova blokirali puteve.
Okupljanje dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Srbije i Kosova koje su kulminirale 10. decembra 2022. nakon što su Srbi na sveveru Kosova blokirali puteve.

Sa druge strane graničnog prelaza, na Kosovu, prisutni su pripadnici KFOR-a.

Pozivu su se odazvale i druge ultridesničarske organizacije i stranke. Pokret Dveri najavio je dolazak, a skupu prisustvuje i Nemanja Šarović bivši funkcioner Srpske radikalne stranke.

Skup ultradesničara iz Srbije organizovan je pod parolom "Zbor na Jarinju".

Uz slogan “Nikad granica, Kosmet je Srbija“ na skup su "Narodne patrole" putem društvenih mreža pozvaei i, kako su istakli, "srpske rodoljube“ iz Crne Gore i bh. entiteta Republike Srpske.

Protest je trajao oko dva sata, nakon čega su se okupljeni razišli.

Okupljanje dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Srbije i Kosova koje su kulminirale 10. decembra 2022. nakon što su Srbi na sveveru Kosova
blokirali puteve.

Sa druge strane graničnog prelaza, na Kosovu, prisutan je KFOR
Sa druge strane graničnog prelaza, na Kosovu, prisutan je KFOR

"Narodna patrola“ poznata је po antimigrantskim akcijama, veličanju srpskih ratnih zločinca i podršci Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u izjavi za Radio Slobodna Evropa podseća da je "Narodna patrola" među prvima "izašla i pozdravila rusku invaziju na Ukrajinu".

"Kasnije su se pojavili i oni natpisi 'Dogodine u Prizrenu', gde je ćirilično slovo 'z', prepravljeno u latinično veliko 'Z', aludirajući na to da će Rusija kada dođe vreme, kada se obračuna sa Ukrajinom da dođe na Balkan i da pomogne Srbima da, kako se to kaže, 'oslobode svoje istorijske srpske zemlje'. Tako da to predstavlja deo njihovog delovanja i svakako može da dodatno pogorša situaciju [na Kosovu]", ocenjuje Petrović.

Organizacija je povezana sa ekstremno desničarskom grupom "Rusov" i ruskom paravojnom grupom "Vagner" koju su nedavno posetili u Rusiji.

"Oni jesu tamo putovali i jesu komunicirali otvoreno ka javnosti da su tamo bili i da su se sastali sa Vagner grupom. Očigledno da su oni slali poruku širem auditorijumu da oni imaju kontakte sa jako ozbiljnim ljudima", kaže Petrović i dodaje:

"Možemo samo da zaključimo da se radi o propagandi i slanju poruke da eto, možda, kada dođe za to vreme postoje ljudi koji su spremni da posegnu za nasiljem."

Srpski predstavnici napustili su kosovske institucije početkom novembra
zbog vladine odluke o preregistraciji srpskih tablica na kosovske.

XS
SM
MD
LG