Dostupni linkovi

Britanski talas sankcija za 30 osoba i entiteta u svijetu, najveći do sada


Sjedište britanskog premijera, Downing Street
Sjedište britanskog premijera, Downing Street

Ministar vanjskih poslova James Cleverly je 9. decembra objavio novi talas sankcija usmjerenih na korumpirane pojedince, te one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinioce seksualnog nasilja u sukobima.

Današnje sankcije ciljaju 30 pojedinaca i entiteta iz 11 zemalja u sedam sankcionisanih režima– najviše što je Velika Britanija ikada spojila u jedan paket.

Paket obuhvata pojedince i subjekte uključene u širok spektar teških aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zvjerstva.

Korupcija, na listi Veselinović, Radoičić i Tešić

Velika Britanija u okviru svojih globalnih antikorupcijskih mjera uvela je sankcije za Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića sa Kosova, te Slobodana Tešića iz Srbije.

"Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje", navodi se u obrazloženju.

Milan Radojčić, privrednik iz građevinske industrije i potpredsjednik Srpske liste je, kako se kaže, "profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj uticaj da svojim građevinskim kompanijama dodeljuje unosne ugovore".

"Zvonko Veselinović, biznismen građevinske industrije na Kosovu koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava", piše u obrazloženju.

"Nabijajući džepove korupcijom i krađom, korumpirani akteri imaju korozivni učinak na zajednice oko sebe – podrivaju demokratiju i uskraćuju zemljama vitalne resurse za vlastitu korist. Kao rezultat toga, preko 2 posto globalnog BDP-a gubi se zbog korupcije svake godine", piše u objavi britanske vlade.

Među pet stranaca kojim su nametnute sankcije zbog antikorupcijskih djela su i Ilan Shor, predsjedavajući stranke Şor u Moldaviji, navodno umiješan u skandal prevare u moldavskoj banci 2014, te Vladimir Plahotniuc, biznismen i bivši političar, bjegunac od moldavske pravde, umiješan u zauzimanje i korumpiranost državnih institucija Moldavije.

Sankcije Iranu i Rusiji

Sankcionisano je 10 iranskih zvaničnika povezanih sa iranskim pravosudnim i zatvorskim sistemom. Ovo uključuje 6 osoba povezanih s revolucionarnim sudovima koji su bili odgovorni za krivično gonjenje demonstranata s nevjerovatnim kaznama, uključujući smrtnu kaznu.

Osim toga, kažnjeni su Ali Cheharmahali i Ghloamreza Ziyayi, bivši direktori zatvora Evin u Teheranu, ustanove ozloglašene po maltretiranju i iranskih i stranih pritvorenika. Allah Karam Azizi, upravnik zatvora Razee Shahr, takođe je kažnjen.

Velika Britanija je sankcionirala ruskog pukovnika Ibatullina zbog njegove uloge komandanta 90. tenkovske divizije, koja je na prvoj liniji fronta otkako je Rusija započela svoju ilegalnu invaziju na Ukrajinu.

Zlostavljači i prekršioci ljudskih prava

Kao dio današnjeg paketa, Velika Britanija je osam pojedinaca stavila pod režim koji omogućava da se spriječi ulazak u zemlju onih koji su umiješani u ozbiljna kršenja ljudskih prava, kanaliziraju novac preko britanskih banaka ili profitiraju od britanske ekonomije.

Na listi se nalaze Andrej Tišenin, član ruske Federalne službe bezbjednosti na Krimu, i Artur Šambazov, viši detektiv u Autonomnoj Republici Krim. Par je mučio Ukrajinca Oleksandra Kostenka 2015. godine. Tu je i Valentin Oparin, major pravosuđa Ruske Federacije, i Oleg Tkačenko, šef javnog tužilaštva regije Rostov. Oni su opstruisali pritužbe na mučenje, a Tkačenko je takođe koristio mučenje da izvuče svjedočenje.

Na istoj listi su i Mian Abdul Haq, muslimanski sveštenik iz Pakistana odgovoran za prisilna preobraćenja i brakove djevojaka i žena iz vjerskih manjina; general Kale Kayihura, generalni inspektor policije u Ugandi od 2005. do 2018. koji je nadgledao je više jedinica odgovornih za kršenje ljudskih prava uključujući mučenje i druge okrutne, neljudske ili ponižavajuće postupanje i kažnjavanje;
Sadrach Zelodon Rocha i Yohaira Hernandez Chirino, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Matagalpe u Nikaragvi, uključeni u promovisanje i podržavanje teških kršenja ljudskih prava.

Počinioci seksualnog nasilja povezanog sa sukobom

Seksualno nasilje u sukobu, koje se trenutno dešava u najmanje 18 aktivnih sukoba širom svijeta, je odvratan čin i zabranjen je međunarodnim pravom. U mnogim slučajevima koristi se kao namjerna metoda ratovanja.

Šest pojedinaca i entiteta je danas sankcionirano - koristeći jedan od alata koji su na raspolaganju da počinioci takvih djela pozovu na odgovornost.

Među onima koji su danas sankcionisani su Gordon Koang Biel i Gatluak Nyang Hoth, povjerenici za Koch i Mayendit u Južnom Sudanu. Obje osobe su bile uključene u sukobe u državi Unity između februara i maja 2022. i mobilisale su trupe za silovanje civila.

Grupa Katiba Macina, poznata i kao Oslobodilački front Macina, u Maliju je sankcionisana. Grupa je poznata po vršenju seksualnog nasilja, uključujući organizovanje prisilnih brakova

Današnje sankcije usmjerene su i na one koji su uključeni u vojnu huntu Mijanmara. Sigurnosne snage su poznate po činjenju sistematskih zločina nad narodom Mjanmara, uključujući masakr, mučenje i silovanje. Tu je targetirana Kancelarija načelnika za vojne i bezbednosne poslove. Izvještava se da je ova kancelarija bila glavni izvršilac torture, uključujući silovanje i seksualno nasilje.

Ovaj talas sankcija, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, je doprinos na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava, navodi se u objavi britanskih vlasti.

Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih, svuda, navodi se iz britanske vlade.

"Naša je dužnost promovisati slobodna i otvorena društva širom svijeta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo korištenju svake poluge koja nam je na raspolaganju da osiguramo budućnost slobode nad strahom", naveo je ministar vanjskih poslova James Cleverly.

"Otkako smo dobili nova ovlaštenja nakon našeg izlaska iz EU-a, Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj koristio je ciljane sankcije u više režima da pozove na odgovornost one koji su počinili ova neviđena djela, bilo u Rusiji, Iranu, Mjanmaru ili drugdje", pojasnio je Cleverly.

U Rusiji je do sada Velika Britanija sankcionirala preko 1.200 osoba, uključujući pripadnike ruske vojske odgovorne za zločine. U Iranu su sankcije usmjerene na zvaničnike odgovorne za gnusna kršenja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG