Dostupni linkovi

Stupilo na snagu EU ograničenje cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu


Ovim ograničenjem Zapad pokušava da ograniči sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini.
Ovim ograničenjem Zapad pokušava da ograniči sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini.

Cijena ruske nafte s ograničenjem na 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili Evropska unija (EU), G7 i Australija stupilo je na snagu u ponedeljak, 5. decembra. Takođe je stupio na snagu i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se energent prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU, njihove kompanije osiguranja i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po nižoj cijeni od 60 dolara po barelu.

Ovim ograničenjem Zapad pokušava da ograniči sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, ali je Rusija 4. decembra rekla da neće poštovati mjere čak i u slučaju da bude morala da smanji proizvodnju.

Ograničenje koje cijena nameću G7, EU i Australija dolazi pored embarga EU na uvoz ruske sirove nafte morem i sličnih obećanja Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Velike Britanije.

Prodaja nafte i prirodnog gasa Evropi jedan je od glavnih izvora ruske zarade u stranoj valuti otkako su sovjetski geolozi pronašli naftu i plin u močvarama Sibira u decenijama nakon Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 5. decembra da se odgovor na ograničenje cijena "priprema".

"Jedna stvar je očigledna, nećemo priznati nikakva ograničenja cijena", rekao je Peskov, dodajući da ograničenje cijena neće imati nikakav uticaj na ruski rat protiv Ukrajine.

Izvor koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije rekao je Reutersu da je u pripremi uredba kojim će se ruskim kompanijama i trgovcima zabraniti interakcija sa zemljama i kompanijama koja implementiraju ograničenja. U suštini, takva uredba bi zabranila izvoz nafte i naftnih derivata u zemlje i kompanije koje je primjenjuju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u ponedjeljak da će Peking nastaviti svoju energetsku saradnju s Rusijom na temelju poštovanja i uzajamne koristi, nakon dogovora EU-a o ograničenju cijena, izvijestila je ruska agencija RIA.

Razinu gornje granice cijene EU i G7 preispituju svaka dva mjeseca, s prvom revizijom sredinom januara.

"Ova revizija trebala uzeti u obzir učinkovitost mjere, njeno provođenje, međunarodno pridržavanje i usklađenost, potencijalni učinak na članove koalicije i partnere te razvoj tržišta", stoji u saopštenju Evropske komisije.

Ograničenje na sirovu naftu biće popraćeno sličnom mjerom koja će uticati na ruske naftne derivate koja će stupiti na snagu 5. februara, iako razina tog ograničenja još nije određena.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG