Dostupni linkovi

Radnici koji su napustili institucije Kosova potpisuju ugovore sa institucijama Srbije


Srbi sa severa Kosova koji su napustili 5. novembra kosovske institucije započeli su 17. novembra sa potpisivanjem ugovora sa institucijama Srbije u okviru paralelnih institucija.
Srbi sa severa Kosova koji su napustili 5. novembra kosovske institucije započeli su 17. novembra sa potpisivanjem ugovora sa institucijama Srbije u okviru paralelnih institucija.

Srbi sa severa Kosova koji su napustili 5. novembra kosovske institucije započeli su 17. novembra sa potpisivanjem ugovora sa institucijama Srbije u okviru paralelnih institucija, privremenih organa četiri opštine na severu Kosova.

Potpisivanje ugovora potvrdila je Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.

U saopštenju navode da se tako ispunjava obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prethodno rekao da će se država Srbija "pobrinuti za svakoga od njih i da niko neće ostati bez podrške države".

Vučić je 6. novembra u izjavi na TV Pink naveo da će to koštati državu 50 do 60 miliona evra.

Kancelarija za Kosovo navodi da se novim ugovorima sa institucijama Srbije na Kosovu regulišu sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono, zdravstvno osiguranje, a da će isplata primanja biti redovna i prve plate isplaćene već u decembru.

Predstavnici Srba na severu Kosova izašli su iz kosovskih institucija nakon što je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS (Republika Kosovo) kroz tri faze.

Beograd odbija da prizna bivšu južnu pokrajinu kao državu. Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine. Od tada ima svoje institucije.

Srbija, međutim, finansira paralelne institucije na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG