Dostupni linkovi

Srpska lista: Uzeli smo mandate u Skupštini Kosova samo da ih zadržimo


Deset poslanika iz redova srpske zajednice je položilo zakletve u Skupštini Kosova 17. novembra 2022.
Deset poslanika iz redova srpske zajednice je položilo zakletve u Skupštini Kosova 17. novembra 2022.

Deset poslanika iz srpske zajednice su položili zakletve u Skupštini Kosova, od čega devet iz Srpske liste, vodeće političke stranke Srba na Kosovu sa podrškom Beograda. Oni su, međutim, odmah otišli sa sednice i saopštili da ne odustaju od napuštanja kosovskih institucija.

Skupština Kosova ima 120 poslanika, od čega je deset mandata rezervisano za srpsku zajednicu, a novi poslanici će zameniti one iz Srpske liste koji su pobedili na februarskim izborima 2021. godine.

Iz Srpske liste su 17. novembra saopštili da je devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate i "na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama i odmah napustilo sednicu skupštine".

"Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

“Današnja verifikacija mandata je čisto politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu Skupštine”, izjavio je Milan Joksimović iz Srpske liste na konferenciji za novinare u Gračanici.

Poslanici iz redova srpske zajednice su ranije podneli ostavke kako bi se usprotivili odluci Vlade Kosova da realizuje odluku o preregistraciji vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Poslanici koji su 17. novembra položili zakletve su: Milan Kostić, Zoran Maksimović, Svetislav Đokić, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Biljana Makšić, Milan Joksimović, Nenad Radenković, Olivera Zdravković iz Srpske liste i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Poslanici koji su do 7. novembra predstavljali srpsku zajednicu u Skupštini Kosova su: Slavko Simić, Igor Simić, Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Verica Ćeranić, Branislav Nikolić, Miloš Perović, Ljubinko Karadžić, Jasmina Dedić i Dragana Antonijević.

Osim poslanika u Skupštini, početkom novembra je i predsednik Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku ne mesto ministra u Vladi Aljbina (Albin) Kurtija, kao i gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova.

Takođe, Srbi su napustili i druge institucije na severu kao što je policija i pravosuđe.

Izlazak Srba iz kosovskih institucija je došao nakon što je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS (Republika Kosovo) kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice.

Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS tablice.

Međunarodna zajednica traži odlaganje procesa preregistracije kako bi se izbegla eskalacija situacije.

Ko će zadržati mandat?

Cvetko Veljković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak potvrdio je za RSE da će zadržati mandat bez obzira na to kako će postupiti Srpska lista.

Rada Trajković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak je na Tviteru napisala "da je Srpska lista preuzela novih 9 mandata u kosovskoj Skupštini da bi sprečila moj ulazak u istu i da bi onemogućila da srpska zajednica na Kosovu konačno dobije prave političke predstavnike".

Predstavnici Građanske inicijative (GI) Za slobodu, pravdu i opstanak i Srpskog demokratskog saveza poručili su ranije da su na poslednjim parlamentarnim izborima učestvovali kako bi bili u centralnim kosovskim institucijama, te dodaju da bi u tom kontekstu prihvatili da zamene predstavnike Srpske liste u Skupštini Kosova, ukoliko to zakoni dozvoljavaju.

XS
SM
MD
LG