Dostupni linkovi

Ukrajina i zapadne zemlje osuđuju najave o referendumima separatista


Žena stoji ispred uništene kuće, u Kramatorsku, Donjeck regija, 12. septembar 2022.
Žena stoji ispred uništene kuće, u Kramatorsku, Donjeck regija, 12. septembar 2022.

Ukrajina i njeni saveznici odbacili su najavu o referendumima kao trik Moskve da time pokušava povratiti inicijativu nakon gubitaka na bojnom polju.

Čelnici koje je Rusija postavila u četiri ukrajinske regije Luhansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju rekli su da će ove sedmice započeti referendume o pridruživanju Rusiji.

"Rusi mogu raditi što god žele. To neće ništa promijeniti", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Evropska unija oštro osuđuje planove Rusije da održi referendume u dijelovima Ukrajine i neće priznati rezultate glasanja, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u utorak.

"Rusija, njezino političko vodstvo i svi koji su uključeni u ove 'referendume' i druga kršenja međunarodnog prava u Ukrajini bit će pozvani na odgovornost, a razmotrit će se i dodatne restriktivne mjere protiv Rusije", rekao je Borrell.

Borrell je rekao da se glasanje na referendumu ne može smatrati "slobodnim izražavanjem volje naroda" u ovim regijama.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington "nedvosmisleno" odbija sve takve referendume.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i litvanski predsjednik Gitanas Nauseda upotrijebili su riječ "parodija" pri opisu najavljenih referenduma.

Da plan o referendumu "nije bio tako tragičan, bio bi smiješan", rekao je Macron novinarima u New Yorku, gdje su lideri stigli na sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Nikada nećemo priznati ovaj teritorij kao nešto drugo osim kao dio Ukrajine. Nedvosmisleno odbacujemo ruske aktivnosti,” rekao je Sullivan.

Generalni sekrear NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "lažni referendumi nemaju legitimitet i ne mijenjaju prirodu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine".

"Ovo je daljnja eskalacija Putinovog rata. Međunarodna zajednica mora osuditi ovo očito kršenje međunarodnog prava i pojačati podršku Ukrajini."

Rusija već smatra Lugansk i Donjeck, koji zajedno čine regiju Donbas za nezavisne države. Moskva je ovu ukrajinsku regiju djelimično okupirala 2014. godine. Ukrajina i Zapad smatraju sve dijelove Ukrajine koje drže ruske snage nezakonito okupiranima.

Rusija je zauzimanje svih dijelova Luganska i Donjecka proglasila svojim glavnim ciljem otkako su njezine snage poražene u martu predgrađu Kijeva.

Sada drži oko 60 posto Donjecka i zauzeli su gotovo cijeli Lugansk. Ali, ti su dobici sada ugroženi nakon što su ruske snage ranije ovog mjeseca istjerane iz susjedne pokrajine Harkiv, izgubivši kontrolu nad svojim glavnim linijama opskrbe za veći dio prve linije Donjecka i Luganska.

Referendumi su najavljeni dan nakon što je Ukrajina rekla da su njezine trupe ponovno zauzele uporište u Lugansku, selo Bilohorivka, i da se pripremaju za napredovanje pokrajinom.

Stanovnici Izjuma opisuju očajan život pod ruskom okupacijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Na jugu, Rusija kontroliše veći dio Zaporožja, ali ne i glavni grad regije. U Hersonu, gdje je glavni grad regije jedini veliki grad kojeg je Rusija netaknutog zauzelam Ukrajina je pokrenula veliku protuofanzivu.

Referendumi su najavljeni za period od 23. do 27. septembra.

U martu 2014. godine na Krimu je održan referendum o pripajanju Rusiji, nakon što su proruske snage preuzele taj poluotok. Zvaničnici su tada rekli da je 95,5 birača podržalo priključenje. EU i SAD su osudile referendum kao nezakonit, a Krim je kasnije te godine pripojen Rusiji.

Rat u Ukrajini traje već sedam mjeseci. U invaziji koju je 24. februara pokrenula Rusija na hiljade civila je ubijeno i ranjeno, gradovi su uništeni, nuklearne elektrane pod rizikom, a 13 miliona Ukrajinaca je prisiljeno da napuste svoje domove.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG