Dostupni linkovi

Separatisti u istočnoj Ukrajini planiraju da održe referendum o pridruživanju Rusiji


Žene prolaze pored bilborda sa proruskim sloganima u gradu Melitopolju koji su okupirali Rusi u regionu Zaporožja početkom avgusta. Na bilbordu piše: "Mi smo jedan narod. Mi smo zajedno sa Rusijom".
Žene prolaze pored bilborda sa proruskim sloganima u gradu Melitopolju koji su okupirali Rusi u regionu Zaporožja početkom avgusta. Na bilbordu piše: "Mi smo jedan narod. Mi smo zajedno sa Rusijom".

Separatisti koje podržava Moskva u istočnim ukrajinskim regionima Luganjsk i Donjeck, koji kontrolišu delove regiona od 2014, kažu da će održati referendume o pridruživanju Rusiji 23. i 27. septembra. Parlamenti separatista u oblastima Luganjska i Donjecka su u odvojenim saopštenjima naveli da je odluka doneta 20. septembra.

Takođe 20. septembra, ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson, čiji su delovi pod ruskom okupacijom od početka marta, rekli su da će održati referendum o inkorporaciji regiona u sastav Rusije u isto vreme, 23. i 27. septembra.

U izveštajima medija u Rusiji navodi se da je takozvani kongres društva u delovima jugoistočnog regiona Zaporožja pod ruskom okupacijom takođe "pozvao" vlasti da "odmah" održe referendum o pridruživanju Rusiji.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici odbacili su legitimitet svakog takvog glasanja, što podseća na referendum koji su okupatorske ruske trupe organizovale kako bi pomogle pripajanju ukrajinskog Krima 2014. godine.

Zvaničnici Kijeva zapretili su kaznom za Ukrajince koji učestvuju u bilo kakvom nelegalnom referendumu.

Rusija je zvanično priznala teritorije pod kontrolom separatista u Donjecku i Luganjsku kao nezavisne države samo nekoliko dana pre nego što je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je trenutno zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti, napisao je 20. septembra u Telegramu da su referendumi o okupiranim teritorijama Ukrajine "važni" za "ponovno uspostavljanje istorijske pravde".

"Nakon što (referendumi) budu sprovedeni i nove teritorije postanu deo Rusije, geopolitička transformacija u svetu poprimiće nepovratan karakter", napisao je Medvedev i dodao da su pokušaji zadiranja na teritoriju Rusije zločin i da bi Rusija mogla da iskoristi "sva sredstva samoodbrane" nakon što ukrajinske teritorije uđu u sastav Rusije.

Prošle nedelje su mediji citirali izvore koji su rekli da je Moskva odlučila da odloži održavanje referenduma u okupiranim regionima o pripajanju Rusiji.

Ukrajina je ranije ovog meseca pokrenula kontraofanzivu na severoistoku i jugoistoku, potiskujući ruske snage iz većeg dela regiona Harkiva, dok je takođe povratila teritoriju u Donjecku i Hersonu.

XS
SM
MD
LG