Dostupni linkovi

Johanes Han: Obezbeđeno finansiranje Ukrajine do kraja godine


Johanes Han, nekadšnji komesar za proširenje, a trenutno evropski komesar za budžetska pitanja, Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, prilikom susreta u Kijevu 7. maja 2019.
Johanes Han, nekadšnji komesar za proširenje, a trenutno evropski komesar za budžetska pitanja, Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, prilikom susreta u Kijevu 7. maja 2019.

Moramo da podržimo Ukrajinu jer ona brani ne samo sebe već i nas, naše vrednosti, rekao je za RSE evrpski komesar za budžetska pitanja Johanes Han (Johannes Hahn), dodajući da će EU odvojiti 9 milijardi evra pomoći u bespovratnim pozajmicama i kreditima.

"To je u našem interesu, jer se radi o miru i stabilnosti u Evropi. Zato moramo da podržimo Ukrajinu, da pobedimo u ovom ratu i da se vratimo miru, teritorijalnom integritetu i počnemo da obnavljamo Ukrajinu", istakao je Han.

On je dodao da je Evropa ključna, ali ne može jedina da preuzme teret.

EU šalje Ukrajini osam milijardi evra pomoći

RSE: Uskoro će biti isplaćeno pet milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. Da li je još u planu?

Han: Pa, mora da bude još u planu jer su finansijske potrebe Ukrajine do kraja (godine) još tri milijarde (evra), što je Evropska komisija već predložila. Uveren sam da će danas ili u narednih nekoliko dana biti doneta odluka država članica, jer nam je za to potreban njihov finansijski doprinos.

RSE: Ali, koliko su ovo grantovi, a koliko krediti? Jer to znači dug i za Ukrajinu.

Han: Trenutno govorimo o pet milijardi kao kreditu, a naš predlog je da ostale tri milijarde budu grantovi. Ali, upravo o tome razgovaramo i uveren sam da možemo da pružimo ovu finansijsku podršku.

RSE: Da li je ovo dovoljno za Ukrajinu?

Han: To bi do kraja godine, prema rečima naših ukrajinskih prijatelja, omogućilo finansiranje njihovih potreba. Ali, pravo pitanje je kako finansirati Ukrajinu u slučaju, a što je vrlo je verovatno, da se rat nastavi i u sledećoj godini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Moramo da podržimo Ukrajinu jer ona brani ne samo sebe već i nas, naše vrednosti. Zbog toga imamo obavezu da je podržimo i zato sam ovde u Pragu da razgovaram o tome sa ministrima finansija naših država članica.

RSE: Imate obavezu, ali da li ima sredstava?

Han: Pa, za sada ne. Ali upravo o tome moram da razgovaram sa ministrima finansija EU, jer se to ne može obezbediti iz sadašnjeg evropskog budžeta. Mora se pronaći dodatni izvor.

Zašto EU ne može sama do nosi teret rata?

RSE: Kako komentarišete da se u gotovo svim medijskim naslovima ukazuje na to koliko će građani EU plaćati račune za energiju. Naravno, EU će na kraju platiti mnogo tih računa. Dakle, mnogo novca će biti potrošeno u cilju pomoći građanima za preživljavanje ove zime. Da li će Ukrajincima nešto ostati?

Han: To je, naravno, poseban izazov za nacionalne političare. Ljudi su veoma fokusirani na to kako da plate račune za struju. Ali, ipak, moramo ponovo da razmišljamo o Ukrajini.

To je u našem interesu, ali i ovde moramo da vidimo da postoji međunarodna podrška Ukrajini. Naravno, Evropa je ključna, verovatno najvažnija, ali ne može jedina da preuzme teret.

RSE: Da li ste zabrinuti da možda nećete moći da ispunite obećanja koja ste dali ukrajinskim političarima jer postoji potreba za novcem i za druge namene?

Han: Mislim da upravo o tome moramo da razgovaramo sa ministrima finansija, jer su se i lideri G7 obavezali da će podržati Ukrajinu. Dakle, moramo da ispunimo svoje obaveze.

To je, takođe, u našem interesu, jer se radi o miru i stabilnosti u Evropi. Zato moramo da podržimo Ukrajinu, da pobedimo u ovom ratu i da se vratimo miru, teritorijalnom integritetu i počnemo da obnavljamo Ukrajinu.

Da li je Ukrajina finasijski ugrožena?

RSE: Kažete da treba da podržimo Ukrajinu, ali da li su ministri finansija zemalja članica EU preuzeli iste obaveze?

Han: Njihovi premijeri su to iskazali, mnogi od njih. Dakle, sada treba da ispune obećanja. Naravno, moramo da vidimo kako da to uradimo. Smatram da treba da izbegavamo da svakih nekoliko meseci imamo debate o tome. Treba nam više stabilnosti i predvidljivosti u finansiranju.

RSE: Kako bi ono moglo izgledati?

Han: Upravo ćemo o tome danas razgovarati. Saslušaću ministre i na osnovu njihovih povratnih informacija i doprinosa, onda ćemo dati predlog kako to strukturirati i organizovati.

Kao što sam rekao, potrebno nam je više stabilnosti kako to da finansiramo da bismo izbegli rasprave skoro svakog meseca. Takođe, zato što situacija u Evropi zaista nije laka i interes građana je da dobiju garanciju da cene struje, a takođe i inflacija, neće dalje naglo rasti.

RSE: Dakle, vi ćete poslati pet milijardi evra, biće još tri milijarde. Ranije ste isplatili još milijardu, što otprilike znači devet milijardi makro finansijske pomoći. Međutim, koliko će to biti dovoljno za Ukrajinu? Kako biste procenili koliko im je novca zapravo potrebno?

Han: Pa, ako na kraju dana imamo ovih dodatnih 3 milijarde, to bi značilo da su finansijske potrebe Ukrajine zagarantovane do kraja godine.

Još nema razgovora o rekonstrukciji Ukrajine

RSE: A potom?

Han: Zato sam ovde početkom septembra da razgovaram sa ministrima finansija kako dalje, jer, nažalost, još ne razgovaramo suštinski o rekonstrukciji Ukrajine. Ovo je nešto drugo, ali velika je verovatnoća da će rat i dalje trajati. A za ovu situaciju moramo preduzeti neophodne mere.

Pozitivni razgovori EU i Mađarske

RSE: Ako se sada osvrnemo na Mađarsku, pre tri nedelje ste dobili odgovor iz Budimpešte o mehanizmu uslovljavanja budžeta EU. Da li ste zadovoljni njime? Da li još nešto nedostaje?

Han: Pa mi smo u završnim pregovorima sa Mađarskom. Mogu da potvrdim da je ona krenula u dobrom pravcu, ali još nismo okončali pregovore, zato ne želim da prejudiciram ishod. Ali, uveren sam da ako se nastavi sadašnji pregovarački duh, možemo imati rezultate koji će zaista značajno promeniti situaciju.

RSE: A šta nedostaje?

Han: Ima još nešto da se razjasni. I kada to bude urađeno, mogu da dam svojim kolegama konačne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluke. Imamo zakonski rok do 22. septembra. A do tada još pregovaramo.

RSE: Juče ste sreli gospođu Vargu (Judith Varga, mađarska ministarka pravde). Da li je to bio pozitivan sastanak?

Han: Atmosfera je bilo pozitivna, ali računaju se rezultati. Sada čekamo. Bilo je razgovora, predloga, obećanja, ali mogu da napravim konačnu procenu tek kada vidim konkretne rezultate napismeno, kao i neophodne odluke. A na osnovu toga, odluke će donositi evropski komesari, a kasnije i savet.

RSE: Bliži se rok do kraja septembra, pa je veoma malo vremena. Da li to znači da će ova odluka, kakva god da bude, doći sa nekom vrstom uslovljavanja?

Han: Pa, biće naš izveštaj Evropskom savetu sa predlogom kako dalje.

RSE: Ali, kada ode u Savet, imate li još garancije? Da li još uvek možete da kažete kako će se ovo rešiti?

Han: Uredbom je predviđeno da se Evropski Savet sada bavi ovim pitanjem, ali to je ipak nešto između. Mađarska mora nešto da ispuni, a ja sam uveren da će to i učiniti.

Na osnovu toga, kasnije u toku godine, Savet treba da donese odluku jer za razliku od drugih procedura, ovde je reč o vremenskom roku koji je zakonski predviđen. Dakle, posle devet meseci, slučaj mora da se završi na jedan ili drugi način.

Ali, opet, ako se sadašnja atmosfera nastavi i Mađarska ispuni ono o čemu razgovaramo, uveren sam da idemo u dobrom pravcu. Ali opet, na kraju dana, ono što se računa su konkretni rezultati. A to još nije slučaj.

Zašto je EU privlačna?

RSE: Nedavno je formirano telo za borbu protiv korupcije u Mađarskoj. Da li je to korak u dobrom pravcu i kako može da bude nezavisno kada znate kakva je situacija u zemlji?

Han: Pa, ovo je bio jedan od naših ključnih predloga ili čak zahteva. Sada je Vlada najavila da će primeniti neophodne zakonske procedure. Ali, videćemo kako će izgledati konačna verzija teksta zakona i na osnovu toga ćemo doneti odluke.

Tačno znamo šta treba da bude u zakonskom tekstu. Naravno, radi se o nezavisnosti, o stvaranju jakog subjekta koje se bavi procedurama nabavki.

RSE: Zašto Budimpešta preduzima ove pozitivne korake?

Han: Pa, Evropa ima veoma jaku poziciju. Naravno, radi se o novcu, ali i o ostanku u evropskoj porodici, da i u budućnosti bude njen deo. Mislim da je to upravo mehanizam koji smo godinama tražili da bismo zaštitili evropski novac i sada ga prvi put koristimo.

Optimista sam da će to dovesti do konkretnih rezultata. Vidimo onda da je ovo veoma moćan instrument koji može poslužiti i u budućnosti za druge slučajeve ako bude potrebno.

Radi se o zaštiti novca evropskih poreskih obveznika koji se pažljivo koristi, poštujući uslove i mehanizme vladavine prava. Zbog toga sam uveren da ćemo doći do pozitivnog rezultata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG